Επιχείρηση γοητείας Νετανιάχου στην Ευρώπη

Επιχείρηση γοητείας Νετανιάχου στην Ευρώπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα βρίσκεται στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα (χθες στο Βερολίνο, σήμερα στο Παρίσι), με στόχο να εξασφαλίσει στήριξη από τους συμμάχους του, προκειμένου να τροποποιήσει τη διεθνή πυρηνική συνθήκη με το Ιράν και να επιτύχει την απομάκρυνση των δυνάμεων του Ιράν από τη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τα προβλήματα με το Ιράν θα «βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας», καθώς «για χρόνια το Ισραήλ έχει σταθεί μόνο του απέναντι σε αυτή την απειλή και είναι πλέον καιρός να γίνει κάποια αλλαγή προς το καλύτερο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου είχε προσπαθήσει και το 2015, ανεπιτυχώς τότε, να ανακόψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Αυτή τη φορά βέβαια βρίσκει τον πρόεδρο των ΗΠΑ πολέμιο της συμφωνίας και όχι υποστηρικτή της. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Νετανιάχου ελπίζουν ότι η απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συνθήκη θα ωθήσει όλες τις πλευρές να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τα «προβλήματα» της συμφωνίας. Ενα εξ αυτών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, είναι το γεγονός ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας το Ιράν θα είναι σε θέση να επανεξοπλιστεί, πυρηνικά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα όμως, και παρά την αισιοδοξία του κ. Νετανιάχου για επιτυχία των συζητήσεων, τα υπόλοιπα κράτη τα οποία συνυπέγραψαν τη συνθήκη, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, δηλώνουν πίστη σε αυτήν. Σύμφωνα με τον Οντέντ Εράν, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σχετικά απίθανο να μεταπείσει τα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να αλλάξουν τη στάση τους για τη συμφωνία, είναι όμως πιθανό να αλλάξει την άποψή τους σχετικά με λεπτομέρειες που δεν περιλαμβάνονται στη συνθήκη. Ανάμεσα στους φόβους του Νετανιάχου είναι το γεγονός ότι το Ιράν μετά το πέρας του συριακού εμφυλίου πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου υποστήριξε το καθεστώς της Συρίας, θα στραφεί εναντίον του Ισραήλ. Ανάμεσα στα ζητήματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι τόσο η απομάκρυνση των ιρανικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ όσο και η στάση του Ισραήλ στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή