Εκτός διαδικασίας ασύλου αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια

Εκτός διαδικασίας ασύλου αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τα Μητρώα Υποδοχής και Ασύλου θα διαγραφούν, σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν στο ΚΥΤ Μόριας, οι Κούρδοι αιτούντες άσυλο που εγκατέλειψαν το hotspot την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό αποφασίστηκε χθες στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον υπουργό Δημήτρη Βίτσα. 

Την κατάσταση εξήγησε ο διοικητής του ΚΥΤ, Γιάννης Μπαλπακάκης, παρόντων του γενικού γραμματέα Υποδοχής κ. Γουγούλη και του διευθυντή της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης και Υποδοχής, κ. Ηλιόπουλου. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων, που βρίσκονται σήμερα στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ και στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις στη Λάρσο, άρχισε χθες. Παράλληλα με τη διαγραφή τους από τα Μητρώα δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στην προπληρωμένη κάρτα, από όπου εισπράττουν ένα ποσό μηνιαίως από το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής 158 αιτούντες άσυλο, από τους 1.000 που είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας. Σταδιακά, κάποιοι επιστρέφουν στον καταυλισμό, ενώ παραμένουν ακόμα 354 στη Λάρσο (από τους 582 την Παρασκευή) και 269 στο ΠΙΚΠΑ. Μάλιστα, στο ΠΙΚΠΑ αναμενόταν να μεταβεί χθες ο αναπληρωτής διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, για να ενημερώσει τους «269» για τη σχετική απόφαση. Βούληση του αρμόδιου υπουργείου είναι έως την Παρασκευή να έχουν επιστρέψει όλοι στο ΚΥΤ, δεδομένης και της συσσωρευμένης αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας, των εκκλήσεων του δήμου, της περιφέρειας και του επιμελητηρίου.

Για την Κεντρική Ελλάδα αναχώρησαν 158 άτομα, αλλά η διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας προβληματίζεται εκ νέου για τις ροές. Δύο βάρκες από 35 άτομα αφγανικής καταγωγής έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς το περασμένο Σαββατοκύριακο και δύο βάρκες χθες στην περιοχή του αεροδρομίου με 31 και 61 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την τελευταία μέρα του Μαΐου βρίσκονταν στη Λέσβο 9.336 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 6.941 στο ΚΥΤ Μόριας, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.000 άτομα, και οι εγκαταστάσεις υγιεινής έως 900 – σε αναμονή του έργου κατασκευής του αγωγού για τη σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή