Κινέζοι αποτίουν φόρο τιμής και ποζάρουν ως «Tank Man»

Κινέζοι αποτίουν φόρο τιμής και ποζάρουν ως «Tank Man»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μία εικόνα που παραμένει άσβεστη στον χρόνο, αν και από την εποχή που τραβήχτηκε έχουν περάσει περισσότερα από 29 χρόνια. Η εικόνα του άνδρα να μπαίνει μπροστά σε ένα τανκ, σταματώντας την πορεία της ίλης των τεθωρακισμένων του κινεζικού στρατού, έχει γίνει σύμβολο των αιματηρών γεγονότων στην πλατεία Τιενανμέν και οι Κινέζοι αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ξεχάσει τον νεαρό ο οποίος με την προσωπική του ενέργεια μετέβαλε τον ρουν της Ιστορίας.

Σε μία μαζική κίνηση θαυμασμού δεν θα μπορούσαν να μην έχουν πάρει φωτιά τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν κατακλυστεί με το hashtag #Tankman2018, το οποίο συνοδεύουν φωτογραφίες Κινέζων οι οποίοι κάθονται απέναντι στον φωτογραφικό φακό ακριβώς όπως και ο θρυλικός διαδηλωτής, που έγινε γνωστός ως «Tank Man», όταν δεν δίστασε να σταθεί μπροστά στα τεθωρακισμένα στους δρόμους του Πεκίνου, στα γεγονότα του 1989. Κρατώντας στα χέρια μόνο δύο τσάντες για ψώνια, όπως και ο άνδρας της φωτογραφίας, Κινέζοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο φωτογραφίζονται θέλοντας να τιμήσουν τον ήρωα της πλατείας, σε μια πρωτότυπη κίνηση που ξεκίνησε έπειτα από έμπνευση του διάσημου καλλιτέχνη Μπαντιουκάο. «Ο άνδρας της πλατείας Τιενανμέν αντιπροσωπεύει τον ιδεαλισμό, το πάθος, την αίσθηση υπευθυνότητας και τη βεβαιότητα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, έννοιες που δεν υπάρχουν στη νέα γενιά των Κινέζων», λέει ο φημισμένος σχεδιαστής, ο οποίος θεωρεί πως ο «Tank Man» παραμένει επίκαιρος καθώς «η κοινωνία δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε, μια που η καταπίεση δεν σταμάτησε ποτέ».

Ο Μπαντιουκάο έδωσε οδηγίες στους Κινέζους για να τιμήσουν τον ήρωα της Τιενανμέν σχετικά με το πώς να «στηθούν» για τη φωτογραφία, προτρέποντάς τους να φορέσουν ρούχα όμοια με αυτά του Tank Man, δηλαδή λευκά πουκάμισα, μαύρα παντελόνια, μαύρα παπούτσια, και να κρατούν στα χέρια τους δύο λευκές τσάντες. Ο ίδιος σχεδίασε δύο χαριτωμένες τέτοιες τσάντες που απεικονίζουν την Πέππα το γουρουνάκι και το Γουίνι το αρκουδάκι, σχέδια τα οποία έχουν λογοκριθεί στην Κίνα. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με φωτογραφίες Κινέζων, από διαφορετικές τοποθεσίες όπως είναι η Ουάσιγκτον, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς.

Είχαν περάσει έξι εβδομάδες από την πρώτη μέρα που οι φοιτητές είχαν καταλάβει την Τιενανμέν.

Το γραφειοκρατικό «κομμουνιστικό» καθεστώς είχε δείξει μια πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα του, ανοχή. Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου, βγαίνει ανακοίνωση που ζητεί από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους ενημερώνει πως μια ομάδα αντεπαναστατών έχει εξεγερθεί στο κέντρο του Πεκίνου. Το βράδυ, στρατιώτες και άρματα κάνουν την εμφάνισή τους. Τα μεσάνυχτα, 4 Ιουνίου του 1989, δίνεται η διαταγή για επέμβαση. Οι φοιτητές πιασμένοι σε αλυσίδες τραγουδούν τον ύμνο της Τρίτης Διεθνούς μπροστά από φλεγόμενα λεωφορεία και αυτοκίνητα που έχουν στηθεί για οδοφράγματα Ο στρατός ρίχνει προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλώντας χάος. Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241. Εκείνο το βράδυ το καθεστώς έβαζε τέλος στα όνειρα των φοιτητών για εκδημοκρατισμό και αποκαθήλωση της νομενκλατούρας. Πάρα πολλοί διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές φυλάκισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή