Προβληματισμός μετά τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό

Προβληματισμός μετά τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τέτοια δημοφιλία δεν γνώρισα ούτε και στις δόξες μου», μονολογούσε ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης προσερχόμενος στη γενική συνέλευση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Δεν είχε άδικο ο άνθρωπος, καθώς η εκλογική διαδικασία με τα μέλη του 2012 αποτέλεσε έναν θρίαμβο για την ομάδα του πρώην προέδρου που εξέλεξε 9 από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, του πρώτου που εκλέγεται σε «κανονικές» αρχαιρεσίες από το 2012. Πρώτος αναδείχθηκε ο χειρουργός μαιευτήρας πολιτευόμενος με την Πολιτική Ανοιξη στην Αχαΐα κ. Νίκος Οικονομόπουλος. Ο κ. Οικονομόπουλος είχε κατεβεί στις τελευταίες εκλογές επικεφαλής του συνδυασμού Πάτρα Δυνατή και είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ υπό τον κ. Αλέξη Αλεξανδρή.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της κάλπης επικράτησε προβληματισμός σε σχέση με την περαιτέρω πορεία του ιστορικού σωματείου. Ο έως την Κυριακή πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Αλέξης Αλεξανδρής, σε συνεννόηση με τη διεθνή συνομοσπονδία των Ερυθρών Σταυρών, έχει περιγράψει έναν οδικό χάρτη που θα κατέληγε τον Οκτώβριο σε νέες εκλογές με περισσότερα μέλη και νέο καταστατικό. Αλλά ήδη οι προσκείμενοι στον κ. Ανδρέα Μαρτίνη σύμβουλοι θεωρούν αυτό το χρονοδιάγραμμα ως «μη ρεαλιστικό». Η ιδέα τους είναι να ανοίξει το σωματείο από την περιφέρεια προς το κέντρο οδηγώντας στην αύξηση των μελών στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Αυτό θα γίνει αφού συγκροτηθεί καταστατική συνέλευση τον Οκτώβριο που θα εγκρίνει το νέα καταστατικό, με δύο άξονες:

• Τον διαχωρισμό της διαχείρισης από τη διοίκηση, όπως επίμονα ζητάει ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

• Την αποκέντρωση των διαδικασιών του σωματείου με την αύξηση των μελών των περιφερειακών τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού.

Δεν είναι βέβαιο ότι τα άλλα μέλη του συμβουλίου και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα δεχθούν αυτή τη μεθόδευση.

Ο πριν τον κ. Αλεξανδρή πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Αντώνης Αυγερινός σε συνομιλία του με την «Κ» είχε προβλέψει το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών και είχε διαβεβαιώσει ότι στην περίπτωση αυτή θα προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια. Ο κ. Αυγερινός προσπάθησε να απευθυνθεί στα συγκεντρωμένα μέλη του ΕΕΣ την Κυριακή, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος. Στα μέλη αυτά μίλησε ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης που σύμφωνα με τους παρισταμένους αποθεώθηκε. Και οι δύο πλευρές, των προσκείμενων στον κ. Μαρτίνη και της ομάδας του κ. Αυγερινού, επιρρίπτουν ευθύνες στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό που συνδιαχειρίστηκε την κρίση, χωρίς να μπορέσει τα επτά τελευταία χρόνια να οδηγηθεί σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα επανεκκίνησης του σωματείου. Ο κ. Αλεξανδρής είχε χαρακτηρίσει τον Ερυθρό Σταυρό ένα «κλειστό κλαμπ», χαρακτηρισμό πάντως που αποδέχονται και οι άλλοι δύο πρωταγωνιστές του δράματος γύρω από το ιστορικό σωματείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή