Το δίκτυο «Natura» ασπίδα εθνικής κυριαρχίας

Το δίκτυο «Natura» ασπίδα εθνικής κυριαρχίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του δικτύου «Natura 2000» της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος, ως μέρους του νομικού οπλοστασίου της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ανέδειξε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στις προβλέψεις του δικτύου «Natura 2000» υπάγονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες νησιά τα οποία οι Τούρκοι αμφισβητούν, όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, οι Οινούσσες, τα Ιμια, οι Φούρνοι και το Γυαλί. Συνολικά, το δίκτυο «Natura 2000» στην Ελλάδα καλύπτει περισσότερα από 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς και 22.500 θάλασσας. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε, αρχικά, ότι «πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως να αφήνουν ίχνος “γκρίζας ζώνης”, ιδίως στη θάλασσα και δίχως να υπόκεινται, από τη φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση».

Αναφερόμενος στο δίκτυο «Natura 2000», ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ενισχύει την ταύτιση των συνόρων της Ελλάδας με εκείνα της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στις νομικές πτυχές του ζητήματος και συμπέρανε ότι οι περιοχές του δικτύου «Natura 2000» «βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε.». Ως εκ τούτου, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τις «διεκδικήσεις» της Τουρκίας «αβάσιμες και αυθαίρετες» και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. «Το πόσο δεδομένη είναι η επί των ανωτέρω πραγματικών και θεσμικών δεδομένων στάση των κατά περίπτωση αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών προκύπτει και από το ότι οι θεσμοί αυτοί έχουν αγνοήσει τις, επίσης αβάσιμες και αυθαίρετες, “ενστάσεις”, που η Τουρκία τους έχει απευθύνει από το 1998 έως σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος περιέγραψε τα βήματα που έχει κάνει το ελληνικό κράτος από το 1994 μέχρι σήμερα, προκειμένου να εντάξει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην εθνική έννομη τάξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή