Μέρκελ-Μακρόν: Ποικίλες οι αντιδράσεις αναλυτών και ΜΜΕ

Μέρκελ-Μακρόν: Ποικίλες οι αντιδράσεις αναλυτών και ΜΜΕ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευμένοι από την απάντηση της καγκελαρίου στην ατζέντα Μακρόν εμφανίζονται οι περισσότεροι αναλυτές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι θέσεις της είναι διόλου φιλόδοξες έως ανύπαρκτες –ειδικά στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους– με εξαίρεση τους τομείς της άμυνας και του ασύλου. «Ο Μακρόν και η υπόλοιπη Ευρώπη περίμεναν οκτώ μήνες γι’ αυτό;! Η Μέρκελ αφήνει να διαφανεί σοβαρή φιλοδοξία στο θέμα της ασφάλειας και της προσφυγικής πολιτικής. Δίνει όμως μια καταθλιπτικά ανεπαρκή απάντηση στο ζήτημα της Ευρωζώνης!» ήταν η αντίδραση του Ανταμ Τουζ, Bρετανού ιστορικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αλλά και συγγραφέα του βιβλίου «Crashed – πώς μια δεκαετία οικονομικών κρίσεων άλλαξε τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο.

Στον αντίποδα, ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΕΡC), χαρακτήρισε υπερβολικά αρνητικές τις περισσότερες αντιδράσεις στη συνέντευξη της Μέρκελ: «Ναι, η απάντηση στον Μακρόν ήρθε καθυστερημένα, κάποια ζητήματα αποφεύχθηκαν και οι φιλοδοξίες είναι όχι υπερβολικά υψηλές, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, επιτέλους κάτι κινείται. Ο συμβιβασμός με το Παρίσι είναι πιθανός και απαραίτητος για τη συζήτηση στην Ε.Ε. των 27», έγραψε στο Twitter και κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία να πάρουν σαφή θέση.

«Η καγκελάριος διδάσκει στον Μακρόν την τέχνη του εφικτού», απεφάνθη στο Bloomberg ο Λεονίντ Μπερσίντσκι. Ιδιαίτερα απαξιωτικός εμφανίζεται ο συμπατριώτης της Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Μουνχάου, αρθρογράφος στους Financial Times: «Γιατί θεωρούν κάποιοι ενθαρρυντική την απάντηση της Μέρκελ στον Μακρόν; Επαναλαμβάνει τη γερμανική θέση, ειδικά στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους», ανέφερε.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ στο Βερολίνο, χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις της καγκελαρίου, έσπευσε να προσθέσει όμως ότι αφήνει ανοιχτά σοβαρά ερωτήματα, όπως το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. «Ας αντιμετωπίσουμε (σ.σ. τη συνέντευξη) σαν το πρώτο βήμα της Γερμανίας σε μια σύνθετη ευρωπαϊκή διαδικασία», σχολίασε. Ο Χένρικ Εντερλάιν, Γερμανός καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Διακυβέρνησης Χέρτι, ο οποίος διδάσκει αυτήν την περίοδο στο Κέντρο Σουμάν του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στη Φλωρεντία (EUI), αποκάλεσε έξυπνη και διαυγή την τοποθέτηση της Μέρκελ, αν και υπογράμμισε ότι παραμένει άνευρη, χωρίς φιλοδοξίες, στο ζήτημα του ευρώ. Θετικές χαρακτήρισε, πάντως, τις προτάσεις της στον τομέα του ασύλου. Τέλος, ο Μάθιου Κάρνιτσινγκ, βασικός ανταποκριτής του σάιτ Politico στην Ευρώπη, περιέγραψε με επιγραμματικό τρόπο όσα είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη: «Μετά οκτώ μήνες η Μέρκελ συναινεί να δώσει στον Μακρόν ακριβώς αυτό που προσέφερε ο Μάικλ Κορλεόνε στον γερουσιαστή στον “Νονό 2”: τίποτα».

Ο Τύπος

Ενδιαφέρον έχει, παράλληλα, η αντίδραση του γαλλικού και γερμανικού Τύπου. Ενώ η Le Monde σε μια εξαιρετικά ήπια ανταπόκριση κάνει λόγο για περιορισμένες, αλλά θετικές υποχωρήσεις της Μέρκελ προς την πλευρά Μακρόν και μιλάει για προσέγγιση στις γαλλικές θέσεις, γερμανικά ΜΜΕ, όπως το Spiegel, είναι πιο επιφυλακτικά: «Στη μεγάλη ζαριά του Μακρόν η Γερμανία απαντά με μικρή ζαριά, τίποτα καινούργιο, τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στην κυβερνητική συμφωνία ή που να μην έχει σχεδιαστεί από καιρό», ανέφερε η γερμανική επιθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή