Την Πέμπτη οι προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Την Πέμπτη οι προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές Fosun και Gongbao για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού που ξεκίνησε τον Απρίλιο μετά το ναυάγιο με την Exin, η οποία είχε επικρατήσει θέτοντας ψηλά τον πήχυ του τιμήματος, προσφέροντας 718 εκατ. ευρώ.

Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές που έχουν μπει στον δεύτερο γύρο αναμένεται να υποβάλουν οικονομικές προσφορές με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οικονομική χρήση του 2017, που είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά του 2016 βάσει των οποίων είχαν υποβληθεί οι αρχικές προσφορές κατά τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού. Αν και το θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και συγκεκριμένα στα 9,4 εκατ, ευρώ που απέφερε η πώληση των UBB Metlife και UBB Brokers, στην απελευθέρωση των 15 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου λόγω της Audatex, στο κέρδος από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI ύψους 4,4 εκατ. ευρώ και στη μείωση του τεχνικού αποτελέσματος κατά 18 εκατ. ευρώ, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της εταιρείας, με τα κέρδη προ φόρων να εμφανίζουν σταθεροποίηση στα 18,6 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Οπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έγιναν προς τους δύο υποψήφιους επενδυτές, το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην πολιτική περικοπής του κόστους που θα εφαρμόσει η εταιρεία σε σχέση με την ανάληψη ρίσκου στους διάφορους κλάδους, αλλά και σε σχέση με το προσωπικό, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις επιπτώσεις που θα έχει η υιοθέτηση του IFRS 17, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει την υποχρέωση για τον υπολογισμό των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεσμευτικές προσφορές που θα υποβληθούν θα καλύπτουν όλους τους βασικούς όρους της πώλησης και η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει θα αφορά μόνο σε λεπτομέρειες της σύμβασης. Στόχος έως τα τέλη του μήνα να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, έτσι ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και η μεταβίβαση να τεθεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στα θετικά στοιχεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του πωλητή, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, είναι η ικανοποιητική πορεία της εταιρείας και το 2018 με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να είναι ενισχυμένη κατά 11,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, στα 174 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το συνολικό μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 17,4%, με το μερίδιο του κλάδου ζωής να διαμορφώνεται στο 23,9% και του κλάδου γενικών ασφαλίσεων στο 11,9%.

Συγκεκριμένα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά 3,6% και ανήλθαν σε 119,3 εκατ. ευρώ έναντι 115,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Στους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά 3% στα 18,4 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί από το 2017, ενώ η παραγωγή του κλάδου πυρός εμφανίζεται αυξημένη κατά 71,6% στα 29,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανανέωσης σημαντικών συμβολαίων εντός του 2018 με διάρκεια άνω του ενός έτους.

Οι πωλήσεις μέσω του δικτύου bancassurance συνέχισαν επίσης την αυξητική τους πορεία, σημειώνοντας άνοδο στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 21,5%, στα 49,4 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ. ευρώ του 2017, κυρίως λόγω του προϊόντος «Εθνική εφάπαξ+».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή