Διεθνής Αμνηστία: Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Ράκα

Διεθνής Αμνηστία: Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Ράκα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενδέχεται να συνιστούν ορισμένες επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού δυνάμεων, οι οποίες έλαβαν χώρα πέρυσι στο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, την πόλη Ράκα της Συρίας, καθώς έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ανακατάληψη της Ράκα, ο συνασπισμός δεν έλαβε σε επαρκή βαθμό υπόψη του τους πολίτες και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές τους, καταγγέλλει συγκεκριμένα η Αμνηστία στην ανακοίνωσή της.

Η ΜΚΟ αναφέρει τις περιπτώσεις τεσσάρων οικογενειών, οι εμπειρίες των οποίων είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενδεικτικές μίας ευρύτερης κατάστασης και παρέχουν «εκ πρώτης όψεως αποδείξεις ότι ορισμένες επιθέσεις του συνασπισμού, στις οποίες σκότωσε και τραυμάτισε αμάχους, παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο συνασπισμός απάντησε στις διάφορες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων, λέγοντας ότι πρόσεχε για να τους αποφύγει και ότι ερευνά όλες τις πληροφορίες ότι προκλήθηκαν αυτές.

Η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία διήρκεσε από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, πραγματοποιήθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών, οι οποίες είχαν την υποστήριξη των πολεμικών αεροσκαφών και των μελών των ειδικών δυνάμεων του συνασπισμού.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters που βρίσκονταν στη Ράκα πριν και μετά την εκστρατεία, οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες προκάλεσαν μαζικές καταστροφές σε όλη την πόλη. Ωστόσο, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέστησαν δυσκολότερο για τις δυνάμεις του συνασπισμού να αποφύγουν τους θανάτους αμάχων, καθώς επιχειρούσαν σε κατοικημένες περιοχές και χρησιμοποιούσαν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η διεθνής οργάνωση σημείωσε ότι πήρε συνέντευξη από 112 αμάχους, κατοίκους της Ράκα, κατά τη διάρκεια έρευνας τον Φεβρουάριο, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης τα σημεία που δέχθηκαν 42 αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και οβίδες. Στις τέσσερις περιπτώσεις που αναφέρει ενδελεχώς στην έκθεσή της, αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση ισχυρών πυρομαχικών έπληξαν κτίρια γεμάτα με αμάχους, οι οποίοι διέμεναν εκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η Αμνηστία αναφέρει στην έκθεσή της το παράδειγμα της οικογένειας Ασουάντ, η οποία, όπως σημειώνει, έχασε οκτώ μέλη σε μια μόνο αεροπορική επιδρομή, της οικογένειας Χάσις, η οποία, όπως διευκρινίζει, έχασε 18 μέλη, της οικογένειας Μπάντραν, η οποία, όπως υπογραμμίζει, έχασε 39 μέλη και τέλος της οικογένειας Φάγιαντ, η οποία έχασε 16 μέλη.

«Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν μαχητές εκεί κοντά την ώρα που έγιναν οι επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να είναι ή απευθείας επιθέσεις σε αμάχους ή σε στόχους αμάχων ή άνευ διακρίσεων επιθέσεις», υπογραμμίζει η Αμνηστία στην έκθεσή της για τις περιπτώσεις αυτών των τεσσάρων οικογενειών, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί τέλος τον συνασπισμό και τα κράτη μέλη που τον απαρτίζουν να αναγνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής, να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και να αποζημιώσουν τα θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή