Η αμφιθυμία είναι σημάδι αστάθειας

Η αμφιθυμία είναι σημάδι αστάθειας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι ΗΠΑ προκαλούν την Ευρώπη, την Κίνα, τον Καναδά, το Μεξικό και τον υπόλοιπο κόσμο να λάβει μέρος σε μια εμπορική αντιπαράθεση, η διχογνωμία μεταξύ των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ έχει προκαλέσει σύγχυση στους συμμάχους και στους αντιπάλους της χώρας. Τη μια μέρα ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει συμφιλιωτική διάθεση και την άλλη υιοθετεί επιθετική στάση. Οσο περνάει ο χρόνος, οι ηγέτες άλλων χωρών αναρωτιούνται ποιος έχει τον πρώτο λόγο: οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης, οι εθνικιστές, οι υποστηρικτές μιας σκληρής εμπορικής πολιτικής; Μέχρι ενός σημείου, τα αντικρουόμενα μηνύματα είναι μέρος της διαπραγματευτικής πολιτικής του κ. Τραμπ για να αιφνιδιάζει τους συνομιλητές του. Οσο η ομάδα του βρισκόταν στο Πεκίνο αυτό το Σαββατοκύριακο, ο κ. Τραμπ επέπληξε, μέσω Twitter, την Κίνα για το εμπορικό πλεόνασμα. Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες δεν σημείωσαν πρόοδο.

Η τακτική τού «διαιρεί και βασίλευε» δεν διευκολύνει, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Επίσης, έχει πλήξει την αξιοπιστία του Λευκού Οίκου απέναντι στους συνομιλητές του. «Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα υπερισχύσει η κοινή λογική», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριμπό, μέσω Twitter, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει τελικά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Ακόμα και η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία τείνει να χρησιμοποιεί διπλωματικές εκφράσεις, έχει γίνει πιο εκδηλωτική με την αγανάκτησή της. «Στις διεθνείς σχέσεις, η αξιοπιστία μιας χώρας κλονίζεται κάθε φορά που αλλάζεις πολιτική γραμμή σε μείζονα θέματα», σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η περασμένη εβδομάδα είναι ενδεικτική. Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωποι με σειρά επιθετικών κινήσεων. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα εξαιρέσει, τελικά, τον Καναδά, το Μεξικό ή την Ευρωπαϊκή Ενωση από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου. Είχε αναβάλει δύο φορές την επιβολή τους. Η τελική απόφαση της Ουάσιγκτον για τους δασμούς ανάγκασε τον Καναδό πρωθυπουργό να μιλήσει για «κοινή λογική».

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων. Μόλις μία εβδομάδα πριν, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανασταλούν οι δασμοί. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν, επίσης, επιφυλακτικοί για το αν ο κ. Τραμπ θα ανακαλέσει τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε στην κινεζική ΖΤΕ. Κι όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προ ημερών πως θα ανακαλέσει τους εμπορικούς περιορισμούς στην ΖΤΕ.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο, στις οποίες ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος ήταν επικεφαλής της ομάδας αξιωματούχων από την Ουάσιγκτον, κατέληξαν σε αδιέξοδο. Το Πεκίνο αρνήθηκε να υποσχεθεί την αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ αν ο Λευκός Οίκος δεν αποσύρει πρώτα τα σχέδια για την επιβολή περαιτέρω δασμών σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.

Πάνω απ’ όλα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αμφιθυμία της Ουάσιγκτον είναι σημάδι αστάθειας. Οι Κινέζοι καταβάλλουν προσπάθειες για να περνούν ένα ενιαίο μήνυμα και να διαμορφώνουν την εικόνα μιας ενωμένης κυβέρνησης. «Στην Κίνα, όταν ένας πολιτικός δηλώνει κάτι, το εννοεί», σημειώνει ο Γκάρι Λιου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών Μεταρρυθμίσεων της Κίνας. «Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη από τις διιστάμενες απόψεις στην Ουάσιγκτον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή