Τα δώδεκα δωμάτια της Λούλας

Τα δώδεκα δωμάτια της Λούλας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθωρικό αφιέρωμα. Ετσι χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος την εικαστική έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη. Τα «Δωμάτια μνήμης» είναι χώροι που αντιστοιχούν στα 12 θεατρικά έργα της σπουδαίας συγγραφέως, που έφυγε από τη ζωή στις 8 Οκτωβρίου του 2017.

Τα 12 δωμάτια είναι μια ανάμνηση του κόσμου της Λούλας Αναγνωστάκη. Είναι ο κόσμος του τραύματος του Εμφυλίου· της μοναξιάς και της ήττας· εκείνος που ενώνει τον μοντερνισμό με την ελληνικότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Τα 12 «Δωμάτια μνήμης» αναβιώνουν την ατμόσφαιρα, τους ήχους αλλά και εκείνο το βαρύ, σίγουρο, καίτοι ανοικτό σε πολλαπλές ερμηνείες, αίσθημα που διέτρεχε το έργο της συγγραφέως. Εκείνη η εντύπωση που μένει ότι η ζωή και οι άνθρωποι διασώζονται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Αυτή η σωτηρία της τελευταίας στιγμής δεν είναι… χάπι εντ· είναι κυρίως μια μικρή, τρελή ελπίδα, όπως ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης Δήμητρα Κονδυλάκη. Κι αυτή η ελπίδα είναι στάση ζωής για τους χαρακτήρες της.

Το αρχείο

Η έκθεση, που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πολυτεχνείο Κρήτης, συνοδεύεται από οπτικό και ηχητικό υλικό, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της παρουσίας της Λούλας Αναγνωστάκη. Κριτικές για το έργο της, προσωπικά και θεατρικά ενσταντανέ, φωτογραφίες από παραστάσεις. Βασικός αρωγός της έκθεσης ήταν ο γιος του Γιώργου Χειμωνά και της Λούλας Αναγνωστάκη, Θανάσης Χειμωνάς. Μάλιστα, το αρχείο της μητέρας του παραδόθηκε, ως δωρεά, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα ταξινομηθεί, θα ψηφιοποιηθεί και θα εκτεθεί. Ο Θανάσης Χειμωνάς, μιλώντας στην «Κ», δήλωσε ενθουσιασμένος με τα «Δωμάτια μνήμης» και την πολυμεσική παρουσίασή τους σε 12 διαφορετικούς χώρους της Πειραιώς 260. «Περιδιαβάζοντας στο αρχείο της μητέρας μου, συχνά στάθηκα συγκινημένος. Οταν, για παράδειγμα, ανακάλυψα μία επιστολή της προς τον πατέρα μου, όπου του ανακοίνωνε ότι έμεινε έγκυος σ’ εμένα. Ή βρήκα μία επιστολή του πατέρα μου προς εμένα, όταν ήμουν τριών ετών, την οποία έγραψε και υπέγραψε ως βασίλισσα Ελισάβετ», διηγείται ο Θανάσης Χειμωνάς.

Η Ρένη Πιττακή

Η πρώτη ημέρα της έκθεσης, την περασμένη Κυριακή, έκλεισε με ένα δώρο προς τους παρευρισκομένους. Η Ρένη Πιττακή διάβασε μία εξομολόγηση της Λούλας Αναγνωστάκη, δίνοντας ξανά φωνή στη μεγάλη συγγραφέα. Με τα μαύρα γυαλιά και με το κόκκινο κραγιόν της, η Λούλα Αναγνωστάκη επανέρχεται, έστω και αφαιρετικά, στο αθηναϊκό παρόν, παρουσιάζοντας ξανά την ταυτότητα του Νεοέλληνα, όπως πάντα δίχως ωραιοποιήσεις, χωρίς εξιδανικεύσεις. Μία ταυτότητα που αποζητούσε την πνευματική και σωματική ελευθερία. Τα 12 «Δωμάτια μνήμης» είναι αυτός ο σαγηνευτικός κόσμος της Λούλας Αναγνωστάκη.

​​«Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη». Αναδρομική έκθεση – εγκατάσταση. Πειραιώς 260, Χώρος Α. Εως 19/7, 19.00 με 00.00, καθημερινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή