Το Κονκλάβιο (05/06/18)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείπνο με τον Πατριάρχη

Είναι κάτι κυριακάτικα βράδια στις αρχές του θέρους, που στις αυλές οικιών των βορείων προαστίων μπορεί να γίνουν οι πιο ενδιαφέρουσες συνάξεις προσώπων. Ενα απ’ αυτά ήταν της Κυριακής, καθώς πληροφορούμαι ότι ο Γιάννης Κτιστάκις, καθηγητής και νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρέθεσε στο σπίτι του στην Εκάλη δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σημειώνω ότι ο Βαρθολομαίος ήταν εκεί, μαζί με τους Μητροπολίτες Περγάμου και Σηλυβρίας, καθώς και τον Λάκη Βίγκα. Και όχι τυχαία, καθώς μαθαίνω ότι οι Τούρκοι έχουν εδώ και σχεδόν δύο μήνες απαγορεύσει την είσοδο του Κτιστάκι στην Τουρκία, οπότε ο Βαρθολομαίος δεν μπορεί να τον συναντήσει στο Φανάρι. Εικάζω ότι το τουρκικό «μπλόκο» είναι κάτι σαν παράσημο για τις δεκάδες προσφυγές του Πατριαρχείου στο Στρασβούργο.

Εξίσου ενδιαφέροντες, ήταν, όμως, οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι. Σημειώνω ότι το «παρών» έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα και δη άρτι αφιχθέντες από την Τήνο, καθώς και, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Αλιβιζάτος, Στέφανος Μάνος, Παναγής Βουρλούμης και Βασίλης Καρατζάς μετά συζύγων.

Συζήτηση έγινε για το περιβαλλοντικό συνέδριο, αλλά κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τελικά ο Κυριάκος είδε τον Βαρθολομαίο πριν από τον Τσίπρα. Οχι, παίζουμε…

Αδιάκριτα μάτια

Δεν ξέρω αν στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη τα φαινόμενα απατούν. Αλλά δεν θα στοιχημάτιζα ότι οι δυο τους δεν μιλιούνται, καθώς άλλα έδειξαν οι εικόνες και η γλώσσα του σώματος στη συνεδρίαση της Κεντρ. Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στο Κάραβελ την Κυριακή. Αυτόπτης μάρτυρας μου λέει ότι ο Σταύρος και η Φώφη όλο χασκογελούσαν, από την είσοδο του ασανσέρ μέχρι τα καθίσματά τους. Μέχρι που η Φώφη έμεινε υπομονετικά στην καρέκλα της ακούγοντας τον Σταύρο να λέει ότι διαφωνεί με το αίτημά της για εκλογές, καθώς θα ήθελε της απόφασης να είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ο Σταύρος είχε τετ α τετ και με τον Κ. Σκανδαλίδη. Οχι, βέβαια, στις μπροστινές σειρές, αλλά γαλαρία. Μην τους δει κανένα αδιάκριτο μάτι…

Κακές γλώσσες

Μένω στο ΚΙΝΑΛ, καθώς μαθαίνω ότι οι κακές γλώσσες στο Κάραβελ σχολίαζαν φαρμακερά ότι κακώς ορίστηκε υπεύθυνος για την τελική επίβλεψη των προτάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Γ. Καμίνης. Οχι επειδή δεν ξέρει το αντικείμενο. Αλλά επειδή θεωρούν «φάουλ» ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα διεκδικήσει και νέα θητεία στον δήμο. Οι κακές γλώσσες υποψιάζονται ότι θα το κάνει όταν η Φώφη του ξεκαθαρίσει αν θα είναι μέσα στο ευρωψηφοδέλτιο. Κατά τα λοιπά, σε κάποιους έλειψε ο Γ. Παπανδρέου. Ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε ταξίδι στην Κίνα και δεν μπόρεσε να συνδράμει με την ανάλυσή του για τα εξωτερικά και δη για το Σκοπιανό. Ο,τι χάνει ο Ελληνισμός, το κερδίζει η ανθρωπότητα…

Η δεύτερη φορά

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Η πρώτη ανάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πεντάγωνο ήταν ηρωική, λίγο μετά την ορκωμοσία του στον προεδρικό θώκο, δηλαδή τους πρώτους μήνες του «ηρωικού» 2015. Εξ ου και η χθεσινή δεύτερη, ήταν μάλλον λιγότερο ενδιαφέρουσα. Ο Πρ. Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη Γ. Γεννηματά, δέχθηκε φυσικά τις δέουσες τιμές. Εννοείται ότι ήταν εκεί ο Π. Καμμένος αλλά και ο Φ. Κουβέλης (ο τελευταίος δεν μίλησε). Ο Παυλόπουλος, πάντως, από τον θάλαμο επιχειρήσεων μίλησε με μια μοίρα readiness, ένα φυλάκιο, καθώς και τη φρεγάτα «Ελλη» που έπλεε στο Αιγαίο.

Είμαστε παντού

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα είναι η μόνη ελληνική παρουσία στα γκράντε study days του ΕΛΚ που αρχίζουν αύριο, παρουσία της Αγκελα Μέρκελ, παρακαλώ, και ολοκληρώνονται την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι παρών θα είναι –και στο αυριανό δείπνο στα πρώην ανάκτορα προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων– και ο Δ. Αβραμόπουλος. Λογικό, ως Ευρωπαίος επίτροπος και μάλιστα με χαρτοφυλάκιο που απαιτεί άμεση και στενή σχέση με τους Γερμανούς. Θυμίζω ότι πρόσφατα είχε επισκεφθεί το Βερολίνο και είχε μακρά και ανοικτή συζήτηση με τον υπουργό Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Κοινώς, είμαστε παντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή