Στα σλαβικά ή στα αγγλικά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ δεν ενθουσιάζει κανέναν Ελληνα, τουλάχιστον όχι τη συντριπτική πλειονότητα. Ωστόσο, η σχετική μάχη χάθηκε πριν από 25 χρόνια. Η σκληρή πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών είναι πως όλες σχεδόν οι χώρες του πλανήτη έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σε κάθε ευκαιρία, οι ηγέτες και οι πολίτες τους την αποκαλούν «Μακεδονία».

Υπό μία έννοια, και παρά την ελληνική επιτυχία του 1994 να εισέλθουν τα Σκόπια στον ΟΗΕ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ακόμη και εμείς χρησιμοποιούμε μια ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία». Στόχος αυτή τη στιγμή είναι, ή θα έπρεπε να είναι, ο περιορισμός της ήδη προκληθείσας ζημίας.

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά 25 χρόνια διαφαίνεται η προοπτική βελτίωσης του σκηνικού, η δυνατότητα να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας. Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, ωστόσο υπάρχει στο προσκήνιο η προοπτική μιας συμφωνίας που θα προβλέπει αλλαγή του ονόματος αυτού με την προσθήκη ενός προσδιορισμού, με πιθανότερο το «Βόρεια» ή το «Νέα», τους οποίους ο γράφων τουλάχιστον επιμένει ότι αποτελούν τη λιγότερο αρνητική λύση.

Το ζητούμενο για κάθε Ελληνα που ευλόγως ενοχλείται από τη χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν μπορεί να είναι το πώς θα αποκαλούμε εμείς τη γειτονική χώρα. Οποιος πιστεύει ότι αυτό είναι το μείζον, στην καλύτερη περίπτωση δεν αντιλαμβάνεται το διακύβευμα, και στη χειρότερη επιλέγει να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί εκ των πραγμάτων εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Το ουσιαστικό είναι το πώς θα αποκαλείται η χώρα διεθνώς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια της Αθήνας να εξασφαλίσει μια ονομασία στα σλαβικά έχει μεν κάποια λογική, αλλά φοβάμαι ότι τελικά δεν θα αποδειχθεί αποτελεσματική. Και αυτό διότι, απλούστατα, οι ξένοι δύσκολα θα υιοθετήσουν μια ονομασία όπως π.χ. το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία). Θα ήταν θετικό να τους αποκαλεί έτσι η διεθνής κοινότητα, αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Στην πράξη θα χρησιμοποιείται το πιο «εύκολο», σκέτο «Macedonia» στα αγγλικά.

Αντίθετα, οι όροι North και New είναι εύχρηστοι, συναντώνται ως προσδιορισμοί σε ονομασίες και άλλων χωρών, και έχουν πολλές πιθανότητες να υιοθετηθούν από κυβερνήσεις και πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή