Ο πρωθυπουργός τα (ξανα)μπέρδεψε

Ο πρωθυπουργός τα (ξανα)μπέρδεψε

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είπε, απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, ο κ. πρωθυπουργός: «Οι εξαγωγές αυξάνονται και το σημαντικότερο, πλέον, υπερβαίνουν σταθερά τις εισαγωγές, διορθώνοντας το διαρκώς ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο των προηγούμενων ετών». Εξεπλάγην! Ποτέ έως σήμερα δεν υπήρχε, μεταξύ όσων έχουμε τη μανία με τα νούμερα, η παραμικρή αμφιβολία ότι μία από τις πιο απτές αποδείξεις των σοβαρών διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας ήταν το δομικό έλλειμμα στις συναλλαγές μας με τα άλλα κράτη. Πλην όμως, ο αρχηγός του κυβερνητικής εξουσίας είπε ότι αυτό άλλαξε κι εμείς όλοι δεν το πήραμε είδηση.

Ούτε στην αίθουσα, όπως με πληροφόρησαν, ακούστηκε κάποιος ψίθυρος έκπληξης, αν και λογικά αν είχαμε επιτύχει κάτι παρόμοιο, οι άνθρωποι που τον παρακολουθούσαν θα το είχαν επιτύχει, άρα θα το γνώριζαν.

Ανατρέχω λοιπόν στην πρόσφατη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που επεξεργάζεται με προσοχή τα στοιχεία της Στατιστικής. Από τον τίτλο κιόλας φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά με την πρωθυπουργική διαβεβαίωση. Ο τίτλος της ανακοίνωσης των εξαγωγέων σημειώνει: «Αύξηση 13,6% στις εξαγωγές το α΄ τρίμηνο». Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών και η παράλληλη συγκράτηση των εισαγωγών οδήγησαν το εμπορικό έλλειμμα σε μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο κατά σχεδόν 18% έναντι της ίδιας περυσινής περιόδου.

Αμέσως μετά κοίταξα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τις υπηρεσίες μαζί με τα αγαθά. Κάποτε, στη δεκαετία του ’60, οι μετανάστες εργάτες έστελναν χρήματα ενώ αργότερα άρχισε να βοηθά ο τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τα εισοδήματα των εφοπλιστών. Πράγματι, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την καλή πορεία των εξαγωγών και «προσθέτουν», παρά τη μείωση των εισπράξεων από τις πωλήσεις υπηρεσιών και την είσπραξη εμβασμάτων.

Επιβεβαιώνουν, όμως, πως η διεθνής θέση της Ελλάδας παραμένει ελλειμματική. Δυστυχώς για εμάς, ατυχώς για τους απρόσεκτους λογογράφους του κ. Τσίπρα. Αναμένεται μάλιστα χειροτέρευση, λόγω της ανόδου του εισαγόμενου ενεργειακού κόστους και της συνεχιζόμενης απώλειας σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας. Θα ήταν ασφαλέστερο για τον πρωθυπουργό αν είχε ευχαριστήσει τις μνημονιακές κυβερνήσεις οι οποίες, πράγματι, μείωσαν με ιστορικά εντυπωσιακό τρόπο το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, ίσως το σπουδαιότερο γεγονός της μεγάλης διόρθωσης που πέτυχε η Ελλάδα και αυτό που δείχνει πόσο μεγάλες ήσαν οι θυσίες των εργαζομένων. Αλλωστε, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η «παραγωγική στροφή» δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή