Τσαβούσογλου: Oι Κούρδοι πολιτοφύλακες θα παραδώσουν τα όπλα, όταν αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ

Τσαβούσογλου: Oι Κούρδοι πολιτοφύλακες θα παραδώσουν τα όπλα, όταν αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας θα παραδώσει τα όπλα της, όταν αποσυρθεί από την πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη νότια τουρκική επαρχία της Αττάλειας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η κοινή εργασία για τον οδικό χάρτη, τον οποίο υιοθέτησε χθες, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον μαζί με τον Πομπέο, θα αρχίσει σε δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Επιπλέον, πρόσθεσε πως στο μέλλον το μοντέλο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και στη Ράκα, το Κομπάνι και άλλες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη YPG.

Οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν να χαρακτηρίσουν τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη Μανμπίτζ μαζί με τις ΗΠΑ δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στη Συρία.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως κανένας δημοσιογράφος δεν βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές για λόγους που συνδέονται με τη δημοσιογραφία, ενώ κατηγόρησε χώρες ότι στέλνουν κατασκόπους στην Τουρκία, εμφανίζοντάς τους ως δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος που να είναι υπό κράτηση ή φυλακισμένος στην Τουρκία για λόγους που συνδέονται με τη δημοσιογραφία», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και χαρακτήρισε «αδικία» το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση μεταξύ 178 χωρών στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι μερικοί από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους «λήστεψαν τράπεζα και μερικοί μετέφεραν όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση PKK» (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν).

«Επίσης μερικές χώρες χρησιμοποιούν αποκαλούμενους δημοσιογράφους ως πράκτορές τους στην Τουρκία. Όταν συλλαμβάνονται, είναι εύκολο να ασκήσουν πίεση, 'Ω, η Τουρκία συλλαμβάνει δημοσιογράφους!' Αλλά στην πραγματικότητα εργάζονται για τη μυστική υπηρεσία», προσέθεσε ο Τσαβούσογλου.

Τέλος, όταν ο δημοσιογράφος του DPA του ζήτησε να του δώσει ένα παράδειγμα ξένου δημοσιογράφου που λειτουργεί ως πράκτορας στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε απλώς: «Εσείς δεν ξέρετε, αλλά εγώ ξέρω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή