ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απάντηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις κατηγορίες της ΕΕΣΣΤΥ περί οφειλών ύψους 10 εκατ. ευρώ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με ανακοίνωσή της απαντά η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις κατηγορίες της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤ) περί μη εμπρόθεσμης εξόφλησης των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας που υπερβαίνουν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ΕΕΣΣΤΥ «να οδηγηθεί σε απόλυτη οικονομική ασφυξία».

Από την πλευρά της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρνείται τις εν λόγω κατηγορίες σημειώνοντας ότι «τηρεί απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμβατική της υποχρέωση με την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., ήτοι έχει εξοφλήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις για τις εργασίες της Βασικής Συντήρησης του Τροχαίου Υλικού (μέχρι τις 31/05/2018)». 

Στο πλαίσιο αυτό, καταγγέλλει τις δηλώσεις της ΕΕΣΣΤΥ «ως ανακριβείς, συκοφαντικές και, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, ότι έχουν ως στόχο (διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα) την παρέλκυση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίησή της, για την οποία η Διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφράσει την έντονη αντίθεσή της».

Παράλληλα, απαντώντας στα περί αναστολής από την πλευρά της ΕΕΣΣΤΥ των υπηρεσιών συντήρησης των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και της μεταβίβασης της ευθύνης «για την κατάσταση κυκλοφορίας των συρμών., τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις των αφίξεων των δρομολογίων, τις καθυστερήσεις αναχωρήσεων και γενικότερα την έλλειψη του αναγκαίου τροχαίου υλικού για την κάλυψη της κυκλοφορίας των τακτικών αμαξοστοιχιών» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από χθες Δευτέρα (4 Ιουνίου), η εταιρεία κάνει λόγο για «εκβιαστικές πρακτικές» και «καταχρηστικής συμπεριφοράς» από την πλευρά της ΕΕΣΣΤΥ. 

«Ενόψει του ορατού πλέον κινδύνου (εξαιτίας της εκ μέρους της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. καταχρηστικής συμπεριφοράς) να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων [...] η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. κάλεσε την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. στην προσφυγή της διαδικασίας του άρθρου 27 της Σύμβασης (συγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής), προς επίλυση των Τεχνικών Διαφορών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. 

Αναλυτικά η απάντηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. περί οικονομικών εκκρεμοτήτων, και με αποκλειστικό γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, διευκρινίζει τα εξής: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. τηρεί απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμβατική της υποχρέωση με την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., ήτοι έχει εξοφλήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις για τις εργασίες της Βασικής Συντήρησης του Τροχαίου Υλικού (μέχρι τις 31/05/2018).

Για τις εργασίες της Συμπληρωματικής Συντήρησης, η ισχύουσα Σύμβαση προβλέπει ότι η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. καταθέτει κοστολογημένη τεχνική προσφορά για τις εργασίες αυτές και μετά από έγκριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχωρά στην υλοποίησή τους. Η εξόφληση των εργασιών αυτών (σύμφωνα πάντοτε με την ισχύουσα Σύμβαση) γίνεται με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών. Παρά τις επανειλημμένες γραπτές οχλήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. ουδέποτε παρουσίασε κοστολογημένες τεχνικές προσφορές, καθώς και τα νόμιμα παραστατικά για τις εργασίες της Συμπληρωματικές Συντήρησης.

Επιπλέον, η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. προβαίνει σε εργασίες συντήρησης, τις οποίες αυθαίρετα και μονομερώς χρίζει «εργασίες συμπληρωματικής συντήρησης», χωρίς να τηρούνται οι συμβατικές προϋποθέσεις. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. καταγγέλλει τις δηλώσεις της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. ως ανακριβείς, συκοφαντικές και, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, ότι έχουν ως στόχο (διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα) την παρέλκυση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίησή της, για την οποία η Διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφράσει την έντονη αντίθεσή της.

Επιπλέον, δύο (2) μόλις ημέρες πριν την λήξη της υποβολής προθεσμίας για την κατάθεση της προσφοράς εξαγοράς της, η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. προβαίνει σε εκβιαστικές πρακτικές, αποσύροντας Τροχαίο Υλικό.

Ενόψει του ορατού πλέον κινδύνου (εξαιτίας της εκ μέρους της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. καταχρηστικής συμπεριφοράς) να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων, στην οποία ήδη από σήμερα παρουσιάζονται σοβαρές δυσλειτουργίες, και με τη ρητή επιφύλαξη για οποιαδήποτε θετική ή αποθετική ζημία υποστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. από αυτή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. κάλεσε την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. στην προσφυγή της διαδικασίας του άρθρου 27 της Σύμβασης (συγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής), προς επίλυση των Τεχνικών Διαφορών.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που πιθανώς να υποστεί τις επόμενες ημέρες, ταλαιπωρία για την οποία η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ