ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επαναδιαπραγμάτευση ζητεί ο Κόντε

REUTERS, A.P.

Ορθιος ανάμεσα στους δύο «πατέρες» της ιταλικής κυβέρνησης, τους επικεφαλής των 5 Αστέρων και της Λέγκας, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι (δεξιά), ο νέος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ζήτησε και εν τέλει έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία. Στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης Κόντε είναι η επαναδιαπραγμάτευση τόσο των κανόνων που διέπουν τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης όσο και του πλαισίου της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, αλλά και η άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιταλία

ΡΩΜΗ. «Αν ο λαϊκισμός είναι η τάση των ηγετών να ακούν τον λαό και αν αντισυστημικός είναι όποιος εισάγει ένα νέο σύστημα και καταργεί τα παλαιά προνόμια της εξουσίας, τότε αυτή η κυβέρνηση αξίζει και τους δύο χαρακτηρισμούς», είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά, ζητώντας χθες και λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Κόντε υποστήριξε ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ «δεν ετέθη ούτε τίθεται προς συζήτηση». «Το θέμα είναι άλλο. Είναι θεμιτό ή όχι για την κυβέρνηση μιας χώρας να επαναδιαπραγματευθεί την οικονομική πολιτική;». Χαρακτηρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «απολύτως βιώσιμο», είπε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να το μειώσει με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτησε από τον Κόντε «περισσότερη ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να υποστεί η χώρα «τον εξευτελισμό της τρόικας». Ο Μόντι είπε ότι αν το Δημοκρατικό Κόμμα και η Φόρτσα Ιτάλια (σ.σ. δύο κόμματα που τιμωρήθηκαν στις κάλπες) δεν είχαν λάβει σκληρά μέτρα το 2011, «τώρα θα είχατε την τρόικα και θα ήσασταν επικεφαλής ημιαποικιακής κυβέρνησης».

Στην ομιλία του, ο Κόντε επανεπιβεβαίωσε τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ανοίγματα προς τη Ρωσία. «Θα ζητήσουμε αναθεώρηση των κυρώσεων, αρχίζοντας από αυτές που πλήττουν τη ρωσική κοινωνία» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του απήγγειλε Ντοστογιέφσκι και Πούσκιν. Ως προς το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, στηλίτευσε την «εγωιστική περιχαράκωση» άλλων χωρών και ανακοίνωσε ιταλικό «όχι» στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. «Δεν είμαστε ρατσιστές και δεν θα γίνουμε ποτέ» συνέχισε, υπερασπιζόμενος τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ