Ιταλία: Επαναδιαπραγμάτευση ζητεί ο Κόντε

Ιταλία: Επαναδιαπραγμάτευση ζητεί ο Κόντε

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Αν ο λαϊκισμός είναι η τάση των ηγετών να ακούν τον λαό και αν αντισυστημικός είναι όποιος εισάγει ένα νέο σύστημα και καταργεί τα παλαιά προνόμια της εξουσίας, τότε αυτή η κυβέρνηση αξίζει και τους δύο χαρακτηρισμούς», είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά, ζητώντας χθες και λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Κόντε υποστήριξε ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ «δεν ετέθη ούτε τίθεται προς συζήτηση». «Το θέμα είναι άλλο. Είναι θεμιτό ή όχι για την κυβέρνηση μιας χώρας να επαναδιαπραγματευθεί την οικονομική πολιτική;». Χαρακτηρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «απολύτως βιώσιμο», είπε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να το μειώσει με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτησε από τον Κόντε «περισσότερη ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να υποστεί η χώρα «τον εξευτελισμό της τρόικας». Ο Μόντι είπε ότι αν το Δημοκρατικό Κόμμα και η Φόρτσα Ιτάλια (σ.σ. δύο κόμματα που τιμωρήθηκαν στις κάλπες) δεν είχαν λάβει σκληρά μέτρα το 2011, «τώρα θα είχατε την τρόικα και θα ήσασταν επικεφαλής ημιαποικιακής κυβέρνησης».

Στην ομιλία του, ο Κόντε επανεπιβεβαίωσε τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ανοίγματα προς τη Ρωσία. «Θα ζητήσουμε αναθεώρηση των κυρώσεων, αρχίζοντας από αυτές που πλήττουν τη ρωσική κοινωνία» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του απήγγειλε Ντοστογιέφσκι και Πούσκιν. Ως προς το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, στηλίτευσε την «εγωιστική περιχαράκωση» άλλων χωρών και ανακοίνωσε ιταλικό «όχι» στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. «Δεν είμαστε ρατσιστές και δεν θα γίνουμε ποτέ» συνέχισε, υπερασπιζόμενος τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή