Ανοδος στο Χ.Α. για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση

Ανοδος στο Χ.Α. για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων και συνολικά κέρδη της τάξεως του 6,94% για τον Γενικό Δείκτη και 14,4% για τις τράπεζες, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών κατά το διάστημα 23-29 Μαΐου, που προκάλεσαν οι αναταραχές στις αγορές της ευρωπεριφέρειας, και ειδικά της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι επενδυτές, ωστόσο, όπως «αποκαλύπτει» ο επίμονα χαμηλός τζίρος (στα 35,1 εκατ. ευρώ χθες), φαίνεται ότι διατηρούν επιφυλακτική στάση, καθώς η αβεβαιότητα για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και του καθεστώτος στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο, δηλαδή τους δύο πιο σημαντικούς καταλύτες της αγοράς, συνεχίζεται, βάζοντας «φρένο» στην ανάληψη ουσιαστικού ρίσκου.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,38% στις 789,32 μονάδες, με βοηθό μία ακόμη φορά τις τράπεζες, και ειδικά τη μετοχή της Πειραιώς (3,91%), αλλά και επιλεγμένα blue chips, όπως η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (2,97%) και της Aegean (3,58%). Μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όπου σημειώθηκαν εναλλαγές προσήμων, η αγορά εισήλθε σε σταθερά ανοδική πορεία, την οποία και διατήρησε έως το τέλος.

Η προσοχή την επενδυτών θα είναι στραμμένη στην προσεχή Πέμπτη και στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, για όποιες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ καθοριστικά για το επενδυτικό κλίμα αλλά και για την πορεία του Χ.Α. θα είναι τα roadshows, τα οποία από τώρα έως και τα τέλη του μήνα θα είναι συχνά, με αυτό της HSBC και της Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα, αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 19-20 Ιουνίου.

Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει κρίσιμη περίοδο, καθώς το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου πρέπει να συμφωνηθούν τόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης μετά τη λήξη του τελευταίου μνημονίου. Η επενδυτική κοινότητα υιοθετεί στην παρούσα φάση στάση αναμονής, αρνούμενη να αποδεχθεί οποιοδήποτε σενάριο, όπως προκύπτει από τη συναλλακτική υποτονικότητα των τελευταίων ημερών, με το επίπεδο των 800 μονάδων να συνιστά ισχυρό οχυρό αντίστασης στην παρούσα φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή