ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε 23 πόλεις πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα (με κοινή ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.) συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Πέλλα, Εδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα. 

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία σε ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα. Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης θα λάβει το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, καθώς είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έχει ανακοινώσει πως θα χαιρετίσει στην Εδεσσα. «Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι μητροπολίτες που δηλώνουν συμμετοχή στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανέλαβε χθες τη θέση της Εκκλησίας –συμπίπτει με τη θέση των αντιδρώντων μητροπολιτών– αλλά προσέθεσε ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συλλαλητήρια.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο Οικολογικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Ξεκίνημα» στο Κορωπί ανέφερε ότι «η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή. Η Εκκλησία είπε το όνομα Μακεδονία δεν είναι εύκολο εμείς να το δανείσουμε, να το δώσουμε». Βέβαια, προσέθεσε ότι «αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, με φωνές. Υπεύθυνη είναι η Βουλή, αυτοί θα αποφασίσουν, αυτοί θα αναλάβουν την ευθύνη. Και να πάμε λίγο περισσότερο; Η Βουλή δεν βγαίνει μόνη της, βγαίνει από τον λαό. Ο λαός λοιπόν πρέπει να σκεφτεί, να δει, να αποφασίσει και να κάνει».

Πάντως, πληθαίνουν τα μηνύματα μητροπολιτών για συμμετοχή σε συλλαλητήρια. Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου απηύθυνε χθες «μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης, προσευχής και προσοχής, αφυπνίσεως και εγρηγόρσεως μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας. Ολοι μας ενωμένοι στον ειρηνικό αγώνα για την ελληνικότατη Μακεδονία μας και για το αρχαίο ελληνικό όνομά της, που δίκαια δεν το παραχωρούμε σε κανέναν. Η Μακεδονία ήταν και θα παραμείνει ελληνική».

Από την πλευρά του, με εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ απηύθυνε προς τον κλήρο και τον λαό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο. «Αντιστεκόμεθα και θα αντισταθούμε έχοντας ως όπλο ακαταμάχητο το ελληνικό ήθος και την ιστορική αλήθεια, τα οποία θα νικήσουν και αντιμετωπίσουν τις έχιδνες και παν δηλητηριώδες ερπετών εξ Σκοπίων αλλά και εκ τινών καρεκλοκενταύρων πολιτικάντηδων Ελλήνων».

Τέλος, χθες τον κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του συλλόγου «Αφήστε με να ζήσω». Τον ενημέρωσαν για το έργο και τις δράσεις τους (ο σύλλογος έχει στόχο «την προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψή της και την προάσπιση των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού»), ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία με την Εκκλησία, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των εκτρώσεων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ