Να μείνει ανοιχτό το λιμάνι Πειραιά ζητούν 300 εταιρείες

Να μείνει ανοιχτό το λιμάνι Πειραιά ζητούν 300 εταιρείες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η λειτουργία του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό περίπου 300 επιχειρήσεις, η δραστηριότητα των οποίων απειλείται από τις κινητοποιήσεις ομάδας συνδικαλιστών στο λιμάνι.

Η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) έχει προκηρύξει για σήμερα και αύριο 24ωρες απεργίες, οι οποίες, όμως, κρίθηκαν χθες Τρίτη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά ως παράνομες. Εργαζόμενοι στη θυγατρική της Cosco Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) αλλά και υπάλληλοι μεταφορικών εταιρειών και άλλοι περιφρουρούν από χθες το βράδυ τις πύλες, ώστε να μην αποκλειστεί όπως την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσβαση σε φορτηγά και εργαζομένους από τους συνδικαλιστές. Την επιστολή που εστάλη, χθες, το μεσημέρι στον πρωθυπουργό και στη Βουλή και στους υπουργούς Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, υπογράφουν ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε., η DPORT Services & Συνεργαζόμενες Εταιρείες, η Διεθνής Ναυτική Ενωση που εκπροσωπεί 47 ξένες και ελληνικές ναυτιλιακές, ο σύλλογος ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων ελευθέρας ζώνης Πειραιά & Τελωνείου, που εκπροσωπεί 200 εταιρείες-μέλη και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Οδικών Εθνικών Μεταφορών που εκπροσωπεί 65 εταιρείες. Σε αυτήν αναφέρεται πως «σε κλίμα προπαγάνδας, ύβρεων και προπηλακισμών επί 3 ολόκληρες μέρες το 98% των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά (2.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) και 1.700 συναλλασσόμενοι παρεμποδίστηκαν να εργαστούν παρά τη θέλησή τους από μία μικρή μερίδα εργαζομένων μελών του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ με την «ευγενή» συνδρομή μελών του ΠΑΜΕ».

«Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις, παρά τη στήριξη που είχαν από το εργατικό κέντρο Πειραιά και από τη ΓΣΕΕ, με 2 δικαστικές αποφάσεις κρίθηκαν παράνομες. Προφανώς, πλέον θέλοντας την απεργία για την απεργία και προβάλλοντας αιτήματα ανεδαφικά και αόριστα, το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ αποφάσισε και νέα απεργιακή κινητοποίηση για τις 6 Ιουνίου 2018. Τονίζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι η απεργία είναι έσχατο μέσο για τη διεκδίκηση νόμιμων όμως αιτημάτων, δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός και μάλιστα στα χέρια ανεύθυνων ανθρώπων που δεν σκέπτονται ούτε το μεροκάματο των οικογενειών των εργαζομένων, ούτε τις απώλειες πολλών άλλων επαγγελμάτων που στηρίζονται στη λειτουργία του λιμανιού, ούτε και των εταιρειών εργοδοτών τους.

Ολα αυτά τα χρόνια κάναμε μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί για να καταστήσουμε τον Πειραιά το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου. Δυστυχώς, όμως, αυτή η προσπάθειά μας δυναμιτίζεται από μερικές δεκάδες ανθρώπων που μπροστά στο προσωπικό τους συμφέρον και τις επιδιώξεις δεν υπολογίζουν τίποτε άλλο. Στην 3ήμερη απεργία τα όργανα της πολιτείας έδειξαν παντελή αδιαφορία για την τήρηση της νομιμότητας (ανοιχτοί δημόσιοι δρόμοι), και κυρίως για την προστασία στο δικαίωμα της εργασίας. Ομως, αυτή τη φορά η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέμβει ώστε να διασφαλίσει την ομαλή ροή των 3.700 εργαζομένων και συναλλασσομένων που θέλουν να εργαστούν, διαφορετικά καταλύεται η έννοια του ευνομούμενου κράτους. Θεωρούμε ότι θα πρυτανεύσουν η λογική και η νομιμότητα προς όφελος όλων και κυρίως του ελληνικού Δημοσίου που μέχρι σήμερα από τη δραστηριότητα στο λιμάνι (είτε άμεσα είτε έμμεσα) έχει εισπράξει άνω του 1 δισ. ευρώ εξαιρουμένων των επενδύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή