Μητσοτάκης: «Επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα»

Μητσοτάκης: «Επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eπικίνδυνο» για τα εθνικά συμφέροντα χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υψώνοντας τους τόνους για το Σκοπιανό και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη σοβαρότητα για να χειριστεί τα εθνικά θέματα. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων και της εθνότητας και της γλώσσας –«“Μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα” δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», διαμήνυσε από το συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών–, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις και ένα όνομα κοινής αποδοχής, που «δεν θα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο κρατών από την επόμενη κιόλας ημέρα». Επανέλαβε δε ότι συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών ότι «μοιάζει να υπερασπίζεται περισσότερο τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας» και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία μια λύση για να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Ζήτησε μάλιστα από τα στελέχη του να μη λένε πολλά για να μην πέφτουν στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να ενημερώνει τη Ν.Δ. για τη συμφωνία. «Η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση», λένε στην Πειραιώς, όπου εκτιμούν πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τόσο το Σκοπιανό όσο και την οικονομία ως παγίδα για τη Ν.Δ., επιρρίπτοντάς της ευθύνες (και για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής) σαν να ήταν η ίδια κυβέρνηση. Το Σκοπιανό, πάντως, ήταν το θέμα που κυριάρχησε και στη συνεδρίαση που ακολούθησε, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι αιχμές που ακούστηκαν έναντι του Ν. Κοτζιά για τα σχόλιά του περί της στάσης προηγούμενων κυβερνήσεων για το Σκοπιανό, τόσο από την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και από τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στον ισχυρισμό Κοτζιά ότι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν το «Μακεδονία-Σκόπια», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία». Και θύμισε ότι επί κυβερνήσεων Καραμανλή-Γκρούεφσκι, «πολλές από τις διαπραγματευτικές επιλογές μας απέβλεπαν στο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς». Oπως είπε, «στο blamegame που υπήρχε, καταδεικνύαμε εμπράκτως με τις προτάσεις μας, που ήταν γνωστές στη διεθνή κοινότητα, ότι δεν μπλοκάραμε εμείς τη διαπραγμάτευση αλλά ο Γκρούεφσκι. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία». «Θα πρέπει να επιμείνουμε στη διαχρονική μας επιχειρηματολογία, erga omnes με αλλαγή συντάγματος-ενιαία συμφωνία και όχι σαλαμοποίηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μίλησε για ενδείξεις πως ήδη αυτό αθετείται «ως προς τη γλώσσα και την ταυτότητα. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα και επέμεινε στην ανάγκη τα στελέχη να αναδεικνύουν «την καθαρότητα της θέσης της Ν.Δ.». Ξεκαθάρισε, δε, με αφορμή το θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας που δημιουργεί η στάση Καμμένου για το Σκοπιανό, ότι το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στη κυβέρνηση δεν έχει συζητηθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει την αποκλειστική ευθύνη να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές και με ικανοποιητικό επιτόκιο». Περιγράφοντας επίσης τη θέση της Ν.Δ., έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ποσό του τρίτου προγράμματος, ύψους 27,4 δισ. ευρώ, που είναι αδιάθετο και το οποίο η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει: «Προς το παρόν δεν έχουμε ακούσει τίποτε γι’ αυτό. Και ο λόγος που δεν έχουμε ακούσει τίποτε είναι διότι η κυβέρνηση είναι, δυστυχώς, θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών, στην οποία δεν έχει ούτε λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή