Σκοπιανό: Στάση αναμονής τηρούν τα κόμματα

Σκοπιανό: Στάση αναμονής τηρούν τα κόμματα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς χαμηλότερων τόνων και πιο μετριοπαθής, είτε είναι υπέρ είτε κατά των συγκεντρώσεων, είναι η στάση που κρατούν οι κομματικοί σχηματισμοί ενόψει των συγκεντρώσεων ανά την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μην ξυπνήσουν εκ νέου τα πάθη και η δημόσια αντιπαράθεση που κυριάρχησε στον «πρώτο γύρο» των διαδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου αυτή τη φορά οι χαρακτηρισμοί περί «ακραίων» περιορίστηκαν αισθητά, με τον τόνο να δίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο «24/7» χαρακτήρισε «ιερό το δικαίωμα οποιουδήποτε να διαδηλώνει» και να «εκφράζει την αντίθεσή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική», προσθέτοντας ωστόσο πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν θα παρεκτραπεί της «εθνικής γραμμής», την οποία υπηρετεί «με τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, η στάση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα συλλαλητήρια, με την πρόθεση ωστόσο να κρατηθούν ήπιοι τόνοι να είναι και εδώ εμφανείς. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τομεαρχών και αποφασίστηκε πως η συμμετοχή των στελεχών είναι «κατά βούληση». Οπερ σημαίνει, η Ν.Δ. «δεν θα δώσει κεντρική γραμμή». Από τη Χαρ. Τρικούπη, όπου στον πρώτο κύκλο διαδηλώσεων είχαν αναπτυχθεί αντίρροπες τάσεις, αφού άλλα στελέχη της Βορείου Ελλάδος είχαν δώσει το «παρών», ενώ άλλα είχαν δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή τους, επιθυμούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο παρόμοια συζήτηση που θα ανοίξει νέο γύρο εσωστρέφειας. Χαρακτηριστικό είναι πως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, στην «Κ» πως είναι «δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να διαδηλώνει», θεωρώντας λήξασα τη συζήτηση με αυτή την τοποθέτηση.

Στο Ποτάμι, πάντως, η θέση του Στ. Θεοδωράκη είναι εκπεφρασμένη –και εξακολουθεί να ισχύει– ήδη από το πρώτο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όταν και είχε δημοσιοποιήσει την άποψή του εν είδει μανιφέστου, με τα «12 όχι» στις συγκεντρώσεις.

Αντίθετα, η Ενωση Κέντρου με ανακοίνωση της σημειώνει πως ο Β. Λεβέντης θα βρεθεί σήμερα στην Πέλλα, μιλώντας για «έτοιμη συμφωνία» που έχει κλείσει η κυβέρνηση με τη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή