Τρίζει τα δόντια το Ιράν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση των υποδομών εμπλουτισμού ουρανίου ανακοίνωσε χθες το Ιράν, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στους Ευρωπαίους, που πασχίζουν να διασώσουν την ιστορική συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα – συμφωνία, η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα ύστερα από τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα.

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ενημέρωσε χθες τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η Τεχεράνη έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής συσκευών φυγοκέντρισης στην πόλη Νατάνζ, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, ένα από τα βασικά κέντρα του πυρηνικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου, το οποίο, σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, μπορεί να ανέλθει μόνο στο όριο του 3,67%. Για την κατασκευή πυρηνικών όπλων απαιτείται εμπλουτισμός της τάξης του 90%.

«Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015», δήλωσε ο Σαλεχί, ο οποίος, εκτός από αντιπρόεδρος της χώρας του, είναι και επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του εμπλουτισμού ουρανίου, ώστε να δώσει χρόνο στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για διάσωση της συμφωνίας. Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι αποκλειστικός στόχος του πυρηνικού προγράμματος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ισοτόπων για ιατρική χρήση, και σε καμία περίπτωση η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Aμεση υπήρξε η αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε από το Παρίσι ότι «δεν εξεπλάγη» από την τοποθέτηση του Σαλεχί και επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Ο Ισραηλινός ηγέτης, ο οποίος περιοδεύει σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές του να ακολουθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ιρανικό, προσέθεσε ότι «πριν από δύο ημέρες, ο (ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας) αγιατολάχ Χαμενεΐ διακήρυξε την πρόθεσή του να καταστρέψει το Ισραήλ».

Εγγυήσεις

Τη Δευτέρα, ο Ιρανός ηγέτης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του εμπλουτισμού ουρανίου και απέρριψε τις πιέσεις των Δυτικών για υποχωρήσεις στο βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του. Το Ιράν αξιώνει από τους Ευρωπαίους εγγυήσεις για ομαλές οικονομικές σχέσεις και επενδύσεις στη χώρα του, σε πείσμα των αμερικανικών κυρώσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί να συνεχίσει να δεσμεύεται από τη συμφωνία του 2015 εάν αυτή δεν του προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα.

Η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών ήταν επιφυλακτική. Η εκπρόσωπος Τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «μελετούν τις ανακοινώσεις των ιρανικών αρχών» και κάλεσε την Τεχεράνη να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ ζήτησε να συγκροτηθεί στρατιωτικός συνασπισμός κατά του Ιράν εάν αυτό ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου πέρα από τα όρια στα οποία είχε δεσμευτεί. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρει θέση και όλος ο δυτικός συνασπισμός, οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ σίγουρα θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο Ισραελ Κατς σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή