Πανελλαδικές εξετάσεις: 104.040 υποψήφιοι για 74.692 θέσεις

Πανελλαδικές εξετάσεις: 104.040 υποψήφιοι για 74.692 θέσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 104.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν φέτος τις θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Εμπορικού Ναυτικού και τις στρατιωτικές σχολές.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, συνολικά 104.040 υποψήφιοι υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εξ αυτών, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 86.301. Επίσης, 914 υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 15.742 υποψήφιοι από τα Ημερήσια και 1.082 από τα Εσπερινά.

Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 είναι 74.692 (δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών κ.ά. σχολών, που ορίζονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία). Εως τώρα έχουν ανακοινωθεί μόνο οι 2.090 θέσεις για τις αστυνομικές σχολές και οι 819 για τις στρατιωτικές σχολές και αναμένονται του Εμπορικού Ναυτικού.

Βεβαίως, είναι παραπλανητική η εξαγωγή μιας αναλογίας επιτυχίας από τους 104.040 για τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ. Και αυτό διότι σε κάθε κατηγορία υποψηφίων δίνεται διαφορετικός αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ, και άρα τα ποσοστά επιτυχίας κάθε κατηγορίας δεν είναι τα ίδια. Ωστόσο χθες το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιοποίησε τις θέσεις στα ΑΕΙ σε κάθε κατηγορία. Από την άλλη, φέτος υπάρχει μικρή μείωση του αριθμού όσων κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής –το 2017 ήταν συνολικά 104.965 υποψήφιοι–, ενώ υπάρχει αύξηση των θέσεων κατά 3.966. Και άρα αυτά οδηγούν σε βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας σε σύγκριση με πέρυσι.

Ολα έτοιμα

Ενόψει της αυριανής έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων –των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ–, το υπουργείο σημείωσε χθες ότι ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ.

Στις 19 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα, και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή