Εθνική Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρία κατά Γαβρόγλου για το νομοσχέδιο

Εθνική Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρία κατά Γαβρόγλου για το νομοσχέδιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη διαμαρτυρία της για την απουσία διαλόγου και διαβούλευσης σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Εθνική Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρία». Παράλληλα, ζητά την απόσυρση ή την παράταση της συζήτησης με κανονική διαδικασία του σχεδίου νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε έστω και τώρα οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απουσία διαλόγου και διαβούλευσης σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις".

Σε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο αντιμετωπίζονται ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικά θέματα, μεταξύ των οποίων και θέματα εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, θα περιμέναμε να αναζητηθεί η γνώμη και η θέση του αναπηρικού κινήματος. Το επιδιώξαμε συστηματικά και τεκμηριωμένα χωρίς ανταπόκριση, χωρίς καν η ΕΣΑμεΑ να κληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που προωθεί, αιφνιδιαστικά, ως κατεπείγον, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, για τα οποία νομοθετεί, τα οποία απολαμβάνουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης και κάθε νομοθέτημα τους αφορά άμεσα. Το υπουργείο Παιδείας, για ακόμα μια φορά, αγνοεί το δικαίωμα της συμμετοχής των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως αυτό υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν.4074/12, 4488/2017).

Ζητάμε έστω και τώρα να αναζητηθούν συναινέσεις μέσα από διάλογο και διαβούλευση για τα εκπαιδευτικά θέματα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Συνεπώς η ΕΣΑμεΑ κρίνει απαραίτητη την απόσυρση ή την παράταση της συζήτησης με κανονική διαδικασία του σχεδίου νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε έστω και τώρα οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας.

Η εκπαίδευση συνολικά και ιδιαίτερα η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία απαιτούν συναίνεση, συνεννόηση και διαβούλευση όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και του αναπηρικού κινήματος.

Είναι ευθύνη του υπ. Παιδείας έστω και τώρα να αντιληφθεί το λάθος δρόμο που ακολουθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή