ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Funds και αμοιβαία «εγκλωβισμένα» στη Folli Follie

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μουδιασμένη αλλά και... εγκλωβισμένη παραμένει η αγορά από την υπόθεση της Folli Follie, η οποία ξέσπασε πριν από έναν μήνα, με τις εξελίξεις να επιδεινώνουν το ήδη τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εισηγμένης στις 25 Μαΐου μπορεί να έχει προσφέρει ένα «προσωρινό» –αν και καθυστερημένο– σωσίβιο από την περαιτέρω κατάρρευσή της, η οποία είχε ήδη αγγίξει το 70% σε μόλις τρεις εβδομάδες, ωστόσο έχει οδηγήσει ταυτόχρονα δεκάδες ξένα funds, αλλά και αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν στη σύνθεση του ενεργητικού τους τη Folli Follie σε κατάσταση «εγκλωβισμού» μέχρι... νεωτέρας. Ωσπου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα οικονομικά της εταιρείας από την Ernst & Young, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο, όσα funds έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie είναι αναγκασμένα να... περιμένουν και να παρακολουθούν «παγωμένα» τις όποιες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds αυτά αποτελούν μεγάλους «παίκτες» στον κόσμο των επενδύσεων και ξεπερνούν τα 100, με πρώτη τη Fidelity Management & Research, η οποία κατέχει το 8,3% της εισηγμένης, καθώς και τα Vanguard Group, Swedbank Robur Fonder, Norges Bank Investment Management, BlackRock Fund Advisors, Asset Management NV, Dorval Asset Management, Global X Managemenr, Templeton Asset Management, Allianz Global Investors και Eastspring Investments.

Παράλληλα, με... δεμένα τα χέρια είναι και 28 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν επιλέξει στην επενδυτική τους στρατηγική τη Folli Follie ως μία από τις μετοχές που συνθέτουν το ενεργητικό τους και τον τελευταίο μήνα έχουν δει τις αποδόσεις τους να παίρνουν την κατηφόρα, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 9%.

Η σχετικά χαμηλή έκθεση που έχουν τα περισσότερα Α/Κ στην εισηγμένη λόγω... ορισμού (αφού το κάθε ένα μπορεί να έχει θέσεις σε πολλές εισηγμένες που φτάνουν ακόμα και τις 50 συνολικά) είναι και αυτό που τα «έσωσε» από την ισχυρή βουτιά τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, η έκθεση που έχει κάθε αμοιβαίο στη Folli Follie διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στο 3,5% με 4% επί του συνόλου του ενεργητικού του, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 9%, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία των εκθέσεων (ετήσιων/εξαμηνιαίων) που δημοσιοποιούν οι ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ).

Οι επιπτώσεις αυτής της «κρίσης» που ξέσπασε στην αγορά στις αρχές Μαΐου δεν σταματούν πάντως στα funds και στους επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές της Folli Follie. Αφορούν και την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό γενικότερα, τη στιγμή που σε δυόμισι μήνες η χώρα σχεδιάζει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης και να έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Οι τριγμοί που προκαλεί αυτή η υπόθεση και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες οι οποίες έχουν σημαντική συμμετοχή ξένων funds στο μετοχολόγιό τους είναι τεράστιοι, με τους ξένους επενδυτές να «μεταφράζουν» πλέον την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά ως επικίνδυνο στοίχημα.

Μήνυση από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των οικονομικών διευθυντών του ομίλου FF Group, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ασία, προχώρησε την Τρίτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η μήνυση δηλαδή περιλαμβάνει και τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Φρ. Γρατσώνη, ο οποίος στις 13 Απριλίου διορίστηκε και ως μη εκτελεστικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ευρύτερα γνωστής ως υπερταμείο. Η επιλογή του κ. Γρατσώνη, ο οποίος υπογράφει και τις επίμαχες οικονομικές καταστάσεις του 2017 του FF Group, έγινε από το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου και όχι από το διοικητικό, ενώ η υποψηφιότητά του ως πρόσθετου μέλους του Δ.Σ. της ΕΕΣΥΠ είχε κατατεθεί σε συνέχεια της σχετική πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΕΣΥΠ στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Αν και το τεκμήριο της αθωότητας είναι ασφαλώς αδιαμφισβήτητο, πλήθος συμμετεχόντων στην αγορά διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για το γεγονός και κυρίως για την απουσία οιασδήποτε ενέργειας ή σχολίου του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ