Υψηλή ζήτηση, μικρή προσφορά για ποιοτικούς χώρους γραφείων

Υψηλή ζήτηση, μικρή προσφορά για ποιοτικούς χώρους γραφείων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απτά είναι πλέον τα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά γραφείων, καθώς όπως ομολογούν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, σε πολλές περιπτώσεις γραφείων ποιοτικών προδιαγραφών, οι τιμές ενοικίασης ακολουθούν ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, η ζήτηση για μίσθωση γραφείων είναι πλέον υψηλή, τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα σύγχρονων κτιρίων γραφείων. Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί όμιλοι να επιλέγουν ακόμα και τη μίσθωση υποδεέστερων γραφείων, έχοντας ως πρόθεση την αναβάθμισή τους και προσαρμογή τους στις ανάγκες τους. «Πλέον παρατηρούμε αυξημένη απορρόφηση χώρων γραφείων και μείωση των αποδόσεων κατά 10 ή ακόμα και 20 μονάδων βάσης (0,1%-0,2%) σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Είναι εμφανής η αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς και ίσως να βρισκόμαστε πλέον στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου», σημειώνει ο κ. Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ.

Υψηλή ζήτηση, μικρή προσφορά για ποιοτικούς χώρους γραφείων-1

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, τα ενοίκια γραφείων στη Λ. Κηφισίας, κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της Πλ. Συντάγματος, οι τιμές ενοικίασης γραφείων σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 5,9%. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο επικεφαλής της Intercontinental International AΕΕΑΠ, κ. Μάριος Αποστολίνας, ο οποίος σημειώνει ότι οι δύο όροφοι που απέκτησε η εταιρεία στον Πύργο Αθηνών, όχι μόνο μισθώθηκαν πολύ γρήγορα και σε τιμές πάνω από τον αρχικό στόχο (άνω των 14 ευρώ/τ.μ.), αλλά επιπλέον υπάρχει τέτοια ζήτηση, που αν η εταιρεία διέθετε πρόσθετες επιφάνειες, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμα υψηλότερα μισθώματα, της τάξεως των 16 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, φέτος τα ενοίκια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 17-18 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση (από τα 14-15 ευρώ/τ.μ. πέρσι), ενώ για το 2019 προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, ξεπερνώντας τα 20 ευρώ/τ.μ., τιμή που έχει να εμφανιστεί στην αγορά γραφείων από το 2011, δηλαδή πριν από τη μεγάλη πτώση των ενοικίων που καταγράφηκε τη διετία 2012-2013.

Σύμφωνα με την έρευνα της Proprius, κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν επενδύσεις συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ για την απόκτηση γραφειακών χώρων και μάλιστα θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιες, αν η διαθεσιμότητα ακινήτων προς πώληση ήταν μεγαλύτερη. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ, που αναζητούν συνεχώς κατάλληλα προς επένδυση κτίρια γραφείων. Πάντως, η τάση αυτή αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, εφόσον ολοκληρωθούν τα σχέδια των τραπεζών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενέχυρο επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση του προσωπικού τους. Οπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αναμένεται να μειώσει τις γραφειακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου. Πρόκειται για μια διεθνή τάση, η οποία σταδιακά έρχεται και στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά κτίρια γραφείων που σήμερα μισθώνονται ή ανήκουν σε τράπεζες θα επανέλθουν στην αγορά. Με δεδομένη την ελκυστική τοποθεσία και τις υψηλές προδιαγραφές της πλειονότητας των κτιρίων αυτών, εκτιμάται ότι η προσφορά στην αγορά γραφείων θα ενισχυθεί, ακόμα και χωρίς να υπάρξουν νέες επενδύσεις ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή