Διμερείς συμφωνίες αντί νέας NAFTA προτιμά ο Τράμπ

Διμερείς συμφωνίες αντί νέας NAFTA προτιμά ο Τράμπ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με το Μεξικό και τον Καναδά, αντί να συναινέσει σε μια αναθεωρημένη εκδοχή της τριμερούς Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA). Παράλληλα, ο κ. Τραμπ έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αντίστοιχα, από τις δύο χώρες, αλλά και από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Κίνα. Ωστόσο, το Πεκίνο προέβη σε μία κίνηση καλής θελήσεως. Θέλοντας να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, πρότεινε να κάνει επιπλέον εισαγωγές αμερικανικών αγαθών αξίας 70 δισ. δολαρίων. Τα νέα σχετικά με τη NAFTA ανέφερε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Τραμπ, Λάρι Κάντλο, επισημαίνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αλλάξει πολιτική, και μάλιστα γρήγορα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας». Υπενθυμίζεται ότι επί σειρά μηνών οι ΗΠΑ μετέχουν σε συνομιλίες με τον Καναδά και το Μεξικό, στοχεύοντας να επανεξετάσουν εις βάθος τη NAFTA. Αφορμή ήταν η σκληρή κριτική που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις πολυμερείς συμφωνίες γενικά και στη NAFTA ειδικά, για την οποία θεωρεί ότι ζημιώνει οικονομικά τις ΗΠΑ. «Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμεί τις μεγάλες συμφωνίες, προτιμά τις διμερείς», προσέθεσε ο κ. Κάντλο. «Θέλει να εξετάζει τα θέματα κάθε χώρας ξεχωριστά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα θέματα για τον Καναδά είναι εντελώς διαφορετικά από τα προς επίλυση θέματα με το Μεξικό». Τα περί διμερών συμφωνιών λέγονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, δεδομένων των ανακοινώσεων Τραμπ για την επιβολή δασμών. Την 31η Μαΐου έληξε η περίοδος κατά την οποία εξαιρούνταν από τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα η Ε.Ε., ο Καναδάς και το Μεξικό. Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό προσέφυγαν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των αμερικανικών δασμών. O Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Παράλληλα, χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ «προσβλητική», λόγω της μακρόχρονης σχέσης των δύο κρατών σε θέματα ασφάλειας. Σε ηπιότερους τόνους, ο Λάρι Κάντλο αναφέρθηκε στο θέμα των δασμών λέγοντας ότι είναι απλώς ένας «οικογενειακός καβγάς». Ο Τζάστιν Τριντό, στις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους της καναδικής χαλυβουργίας και της βιομηχανίας αλουμινίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους, αλλά δεν πρόκειται να αντιδράσει σπασμωδικά. Αρχικά, η Οττάβα εξετάζει ως αντίμετρα την επιβολή δασμών 12,75 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές εξαγωγές στον Καναδά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει το 2017 δασμούς στον Καναδά, που αφορούσαν τoν κλάδο της ξυλείας.

Το Μεξικό απαντά με επιβολή δασμών

To Μεξικό απαντά με αντίποινα στους δασμούς που επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε αλουμίνιο και χάλυβα. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει άμεσα στην επιβολή δασμών 15%-25% στον αμερικανικό χάλυβα που εξάγεται στο Μεξικό, αλλά και σε άλλα προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως το χοιρινό, τα μήλα, οι πατάτες, το τυρί, το ουίσκι μπέρμπον, οι λαμπτήρες κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεξικανική κυβέρνηση ακολουθεί έναντι της Ουάσιγκτον την ίδια τακτική με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλει από σήμερα δασμούς σε προϊόντα που παράγονται ή κατασκευάζονται σε πολιτείες στις οποίες θα δώσουν σκληρή μάχη οι Ρεπουμπλικανοί για να μην τις χάσουν από τους Δημοκρατικούς, ή σε πολιτείες όπου εκλέγονται σημαίνοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μόλις έγινε γνωστή η «αντεπίθεση» του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε αναστάτωση στην αγορά. Το μεξικανικό πέσο υποχώρησε δραστικά χθες ως προς το δολάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μεξικανού υπουργού Οικονομίας Ιλντελφόνσο Γκουαχάρδο, οι δασμοί που επιβάλλει στο Μεξικό ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανώς να επηρεάσουν δυσμενώς διμερείς εμπορικές συναλλαγές αξίας 4 δισ. δολαρίων. Πέραν τούτου, οι μεξικανικές εταιρείες θα στραφούν σε άλλους προμηθευτές εκτός ΗΠΑ για να προμηθευτούν το αλουμίνιο και τον χάλυβα που χρειάζονται. Εκείνες που θα ευνοηθούν από αυτές τις εξελίξεις είναι οι ευρωπαϊκές και οι βραζιλιάνικες βιομηχανίες. Επιπλέον, ερωτηθείς ο κ. Γκουαχάρδο για τις δηλώσεις Τραμπ υπέρ των διμερών συμφωνιών, επισήμανε ότι «τάσσεται σταθερά υπέρ του να διατηρηθεί η τριμερής Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), με τις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή