Εύσημα ΔΝΤ στον Εμανουέλ Μακρόν και παρότρυνση για νέες μεταρρυθμίσεις

Εύσημα ΔΝΤ στον Εμανουέλ Μακρόν και παρότρυνση για νέες μεταρρυθμίσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εύσημα πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του και για τις δυναμικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί. «Το μεγαλόπνοο οικονομικό πρόγραμμα της Γαλλίας προχωρεί με ζωηρό ρυθμό και αυτό την καθιστά πρωτοπόρο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη», ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία ο διεθνής οργανισμός. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία της χώρας να μην παρεκκλίνει από την πορεία της και να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNFC). Aπό τον Απρίλιο και μετά, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κάνουν απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν, οι οποίες στοχεύουν στην αναδιοργάνωσή τους και στην περικοπή δαπανών και παροχών.

Ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του για τη Γαλλία επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιηθεί και για «να περιορίσει τη γραφειοκρατία, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, αλλά και να λάβει επιπλέον μέτρα για την απελευθέρωση επαγγελμάτων που χαίρουν προνομιακής μεταχειρίσεως από το κράτος». Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας αναθεώρησε προς το καλύτερο τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2017, από το 2% αρχικά στο 2,2%. «Η οικονομία της χώρας τα πήγε περίφημα», επισήμανε και το ΔΝΤ. Προβλέπει, μάλιστα, ότι θα έχει σημαντικές επιδόσεις και του χρόνου, παρότι δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2017. Γι’ αυτό ο διεθνής οργανισμός συνέστησε στο Παρίσι να μην ανακόψει ταχύτητα όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επιβραδυνθεί και η οικονομία, η οποία, ούτως ή άλλως, θα πληγεί, αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος λόγω της πολιτικής προστατευτισμού που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, η γαλλική οικονομία μπορεί να πληγεί και εξαιτίας της ενίσχυσης των κομμάτων που υιοθετούν ακροδεξιές θέσεις και τάσσονται κατά των Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία δεν αναδείχθηκαν στην εξουσία ακροδεξιά κόμματα. Ομως, το αντίθετο ακριβώς συνέβη στην Ιταλία. «Η όξυνση των εμπορικών διαφορών, η αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών παραγόντων και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές και την ανάπτυξη στη Γαλλία, ενώ η αύξηση των επιτοκίων πιο γρήγορα από το αναμενόμενο θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά», τόνισε το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή