Μήνυμα αισιοδοξίας στα 50ά «Ποσειδώνια», που άνοιξαν τη Δευτέρα το βράδυ

Μήνυμα αισιοδοξίας στα 50ά «Ποσειδώνια», που άνοιξαν τη Δευτέρα το βράδυ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται  «Το Νταβός της ναυτιλίας». Δικαίως. Τα «Ποσειδώνια», η μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση που γίνεται ανά διετία στην πατρίδα μας έχει πραγματικά παγκόσμια εμβέλεια. Το αποδεικνύουν οι 2.100 εκθέτες από 100 συμμετέχουσες χώρες αλλά και η ατμόσφαιρα των εγκαινίων σε κλίμα εορταστικό. Ο χώρος στάθμευσης στο Μητροπολιτικό Εκθεσιακό Κέντρο δίπλα από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», είχε γεμίσει πολύ πριν από την άφιξη των επισήμων. Εκατοντάδες επισκέπτες που μιλούσαν όλες τις γλώσσες της οικουμένης κυκλοφορούσαν στα περίπτερα, εκπρόσωποι των κορυφαίων διεθνών οργανισμών όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ έδωσαν το «παρών».

Μέσα στα 50 χρόνια ζωής, ο θεσμός δίνει το παράδειγμα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και αποδεικνύει ότι το γερό σκαρί της ελληνικής ναυτιλίας δεν φοβάται κανέναν καιρό. Στην είσοδο χαμογελαστός και ευδιάθετος ο Θέμης Βώκος, στεκόταν σαν πραγματικός οικοδεσπότης. Εχει άλλωστε δει τα «Ποσειδώνια» από τα πρώτα τους βήματα μέχρι τη σημερινή κορύφωση. Καλωσόριζε τους πάντες με θερμά λόγια και εγκάρδιους χαιρετισμούς. Να το μυστικό της επιτυχίας, σκέφθηκα. Τίποτε στην τεράστια αυτή διοργάνωση δεν είναι απρόσωπο και τυπικό. Η θάλασσα είναι ένα δίκτυο ανθρωπίνων σχέσεων και εμείς οι Ελληνες το ξέρουμε αυτό από την αρχαιότητα.

Μήνυμα αισιοδοξίας στα 50ά «Ποσειδώνια», που άνοιξαν τη Δευτέρα το βράδυ-1

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ με τον Θεόδωρο Βενιάμη και τον Γιώργη Ξηραδάκη.

Δίπλα στον κ. Βώκο στημένοι οι φωτογράφοι απαθανατίζοντας τους επισήμους, που έφταναν ο ένας πίσω από τον άλλο, ακριβείς στο ραντεβού. Αστραφταν τα φλας και στη σάλα των εγκαινίων, στον χώρο των VIP. Τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ αλλά και τον Γερμανό πρέσβη Γενς Πλέτνερ υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Ο Γιάννης Πλατσιδάκης με τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της Intercargo συνομιλούσε με τον γενικό γραμματέα του ΙΜΟ, τον Κορεάτη Κίτακ Λιμ. Δίπλα τους ο Πάνος Λασκαρίδης ως πρόεδρος των εφοπλιστικών ενώσεων της Ε.Ε. Οι Ελληνες όχι μόνον διακρίνονται στον εφοπλισμό, αλλά έχουν την ηγεσία σε θέσεις-κλειδιά της διεθνούς ναυτιλιακής σκηνής. Παρούσα και η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ. Ο αποτελεσματικός Θοδωρής Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής της έκθεσης, συντόνιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, με τελευταία την άφιξη του πρωθυπουργού, που ήταν ένας εκ των ομιλητών στην τελετή των εγκαινίων.

Τα φετινά «Ποσειδώνια» δεν είναι επιτυχημένα μόνον από το ρεκόρ συμμετοχής και την αυξημένη προσέλευση, αλλά από το γεγονός πως κυριάρχησε αύρα αισιοδοξίας τόσο για τη ναυτιλία εν γένει όσο και για την ισχύ της χώρας μας σε αυτό το ανταγωνιστικό πεδίο. Ας παραδειγματιστούμε από τη θάλασσα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή