Οι εσωκομματικές αντιδράσεις αλλάζουν τον «Κλεισθένη»

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις αλλάζουν τον «Κλεισθένη»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές στον «Κλεισθένη», το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Τέσσερα φαίνεται ότι είναι τα σημεία στα οποία ο υπουργός Εσωτερικών είναι πιθανόν να υποχωρήσει σε σχέση με όσα περιέχονται στο ν/σ. Το πρώτο αφορά την απλή αναλογική που συζητείται η υιοθέτηση πλαφόν της τάξεως του 2%-3% προκειμένου ένας συνδυασμός να μπορεί να εξασφαλίσει την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο δήμαρχος να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 43%. Το τρίτο σημείο αφορά τη θητεία των αιρετών που ενδέχεται να παραμείνει στα πέντε έτη, ενώ υπάρχουν και πολλές αντιρρήσεις όσον αφορά την παράταση της θητείας των αιρετών λόγω της μεταφοράς των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο καθώς τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Ο κ. Σκουρλέτης σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Παρασκευή με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), συναντήσεις που οργανώθηκαν με δική του πρωτοβουλία, σε αντίθεση με την έως τώρα στάση του.

Ομως τη μεταστροφή της κυβερνητικής γραμμής όσον αφορά τη θεσμοθέτηση της «απλής και άδολης αναλογικής» ως εκλογικό σύστημα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έφεραν οι έντονες αντιδράσεις μελών της αυτοδιοίκησης που ανήκουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με θέμα τον «Κλεισθένη», ο κ. Σκουρλέτης δέχθηκε εντονότατη κριτική για αρκετές διατάξεις αλλά και για το ότι δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του εισηγήσεις στελεχών από την αυτοδιοίκηση. Ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο οποίος είχε αναλάβει υπεύθυνος της ομάδας διαβούλευσης για τις δρομολογούμενες αλλαγές, έθεσε θέμα αγνόησης των εισηγήσεών του από τον υπουργό. Το τελικό κείμενο που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο δεν ήταν εις γνώσιν του κ. Πουλάκη, ανέφεραν στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Πάντως, τον υπουργό Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για στέλεχος «πρώτης γραμμής» που έχει αντιμετωπίσει δύσκολα θέματα, δείχνοντας έτσι ότι ο κ. Σκουρλέτης εφαρμόζει πολιτική που έχει αποφασιστεί σε υψηλό κομματικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, γεγονός που αποδίδεται στη σύγκρουσή του για το θέμα του «Κλεισθένη» με τον υπουργό. Λίγες ημέρες νωρίτερα και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δημοσίως «εισηγηθεί» με άρθρο του στην «Αυγή» να θεσμοθετηθεί πλαφόν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, καθώς η ακραιφνής απλή αναλογική δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην αυτοδιοίκηση με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή