ΚΟΣΜΟΣ

Δύσκολος ο διάλογος για σύστημα ασύλου

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Παράταση των συζητήσεων για τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και πέραν του Ιουνίου προβλέπεται, καθώς οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών όλο και δυσκολεύουν. «Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να καταλήξουμε σε ομόφωνη θέση. Φυσικά, συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και τον διάλογό μας. Εχουμε χρόνο μπροστά μας για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος, χθες, στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο με θέμα το ευρωπαϊκό άσυλο.

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν δώσει εντολή στο Συμβούλιο να βρει λύση μέχρι τα τέλη Ιουνίου» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «προφανώς, υπάρχει η δυνατότητα να παρατείνουμε τις διαδικασίες για μερικές εβδομάδες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις θέσεις που θα εκφράσουν τα κράτη-μέλη. Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως γνωρίζετε, έχουμε επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου, δεν είμαστε εδώ για να υπαγορεύουμε αλλά για να χρησιμοποιούμε την πειθώ. Πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη, όλες οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειάς μας να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με έναν κοινό τρόπο».

Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ των απόψεων των κρατών-μελών όσον αφορά το νέο Δουβλίνο, διαρκώς διευρύνεται, ειδικά μετά τις ιταλικές εκλογές και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών της χώρας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν παρέστη στο Συμβούλιο, ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης». Αν και το προηγούμενο Σάββατο είχε καλέσει τους μετανάστες να ετοιμάσουν βαλίτσες, στη συνέχεια έκανε λόγο για «κοινή λογική» στην αντιμετώπιση του θέματος. Τόνισε, πάντως, ότι τα χρήματα για την υποδοχή των μεταναστών θα ήταν καλύτερα να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης. Πάντως, ο Σαλβίνι διαφωνεί με την πρόταση για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου που έχει κατατεθεί και αποτελεί βάση συζήτησης, δεδομένου ότι καταδικάζει τις χώρες του Νότου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, αντίθετα, ανέφερε ότι «στο κείμενο της βουλγαρικής προεδρίας έχουν επέλθει σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν καλή βάση για συζήτηση, ενώ τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την επίτευξη λύσης μέχρι τη λήξη της βουλγαρικής προεδρίας στο τέλος του Ιουνίου, δεδομένου ότι «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για το διάστημα 2021-2027, η χρηματοδότηση προς τα κράτη-μέλη θα σχετίζεται με τον αριθμό των προσφύγων. Για κάθε πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που έφτασε σε χώρα-μέλος της μεταξύ 2013 και 2016 θα καταβάλλονται 2.800 ευρώ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ