ΕΛΛΑΔΑ

Εκτοξεύεται το κόστος παραβόλων για golden visa

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μείωση του κόστους των παραβόλων για την έκδοση συγκεκριμένων αδειών διαμονής για μετανάστες από 400 ευρώ σε 150 θεσπίζεται με χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, αυξάνεται από 50 σε 100 ευρώ το παράβολο που καταβάλλουν οι αγρότες προκειμένου να προσλάβουν νόμιμα εποχικούς εργάτες, ενώ για όσους αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ και άρα δικαιούνται άδεια παραμονής, το κόστος του παραβόλου που πρέπει να καταβάλουν εκτοξεύεται από 500 στα 2.000 ευρώ. Τέλος, στα 400 ευρώ παραμένει και το παράβολο για άδεια διαμονής για τα παιδιά «δεύτερης γενιάς».

Δεν πρόκειται για ρύθμιση που αποφάσισε η κυβέρνηση με πολιτικά κριτήρια αλλά για «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στη Βουλή. Μάλιστα, όπως τόνισε ο υφυπουργός, έχει ήδη σταλεί προειδοποιητική επιστολή για παράβαση της νομοθεσίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προκειμένου «να διατηρηθεί η οικονομική ισορροπία του συστήματος χορήγησης αδειών διαμονής», όπως εξήγησε ο κ. Μπαλάφας, «αυξάνεται το ύψος παραβόλων σε ορισμένες κατηγορίες εθνικών αδειών (σ.σ.: οπότε δεν ισχύει η παρέμβαση της Ε.Ε.) και ταυτόχρονα εισάγονται νέα τέλη, παράβολα σε στάδια χορήγησης των αδειών.

Για υποκρισία και κυνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής. «Με περίσσιο θράσος μειώνει το ύψος των παραβόλων εκεί που θεωρεί ότι υποχρεώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι γιατί αποδέχεται την αδικία αλλά μόνο και μόνο για να αποφύγει την επιβολή προστίμου. Την ίδια ώρα αυξάνει άλλα παράβολα και πρόστιμα».

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών Generation 2.0 τονίζει: «Η τροπολογία αυτή, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφορά μόνο στις άδειες διαμονής που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Καταλήγουμε, δηλαδή, στο να πληρώνει η δεύτερη γενιά που γεννήθηκε εδώ ή ήρθε σε μικρή ηλικία διπλάσια παράβολα από όσους βρίσκονται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ