ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός από τις νέες εκρήξεις στη Γουατεμάλα

Διασώστης εξακολουθεί να αναζητεί επιζώντες από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Γουατεμάλα.

ΕΛ ΡΟΔΕΟ. Ανησυχία προκαλεί στις αρχές της Γουατεμάλας η ένδειξη νέας δραστηριότητας του ηφαιστείου Φουέγκο, καθώς ο απολογισμός από την καταστροφική έκρηξη, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, ανέρχεται σε 99 νεκρούς και 200 αγνοούμενους. Μάλιστα, έπειτα από νέα έκρηξη η οποία σημειώθηκε την Τρίτη εκδόθηκαν νέες προειδοποιήσεις, ενώ αρκετές περιοχές εκκενώθηκαν. Η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή και ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων χρόνων. Δημιούργησε στήλες στάχτης και καπνού που υψώνονταν περίπου 10 χιλιόμετρα στον ουρανό. Οι εκρήξεις οδήγησαν στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων, ενώ κάλυψαν αρκετές περιοχές με στάχτη και λάβα. Σε αρκετές περιοχές το έδαφος το οποίο είναι καλυμμένο με λάσπη και λάβα, είναι τόσο ζεστό που καθιστά την προσέγγισή τους από τα σωστικά συνεργεία αδύνατη.

Οι θερμές μάζες λάσπης και στάχτης, των οποίων η θερμοκρασία έφτανε τους 700 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με τα ηφαιστειογενή αέρια τα οποία προκαλούν ασφυξία, αιφνιδίασαν τόσο τις Αρχές όσο και στους κατοίκους προκαλώντας αρκετούς θανάτους. Την ίδια στιγμή, και ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν ορισμένες περιοχές, οι φόβοι για εγκλωβισμένους εντείνονται. Αρκετοί φοβούνται ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι σε κτίρια και περιοχές που έχουν καλυφθεί από στάχτη και λάβα όχι μόνο είναι νεκροί αλλά μάλλον θα παραμείνουν εκεί θαμμένοι. Κατά τις προσπάθειες διάσωσης, και ενώ τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούσαν φτυάρια και άλλα σκαπτικά εργαλεία για να απομακρύνουν τις στάχτες, βρέθηκε ζωντανός ένας σκύλος σε ένα σπίτι στο οποίο είχαν χάσει την ζωή τους τέσσερα άτομα.

Από τους νεκρούς μόλις 17 έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς οι ακραίες συνθήκες κατέστρεψαν τόσο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όσο και τα δαχτυλικά αποτυπώματα των θυμάτων. Οι Αρχές ελπίζουν να ταυτοποιήσουν τα πτώματα με άλλες μεθόδους, όπως το DNA, ενώ 42 άτομα τραυματίστηκαν και 1.877 έχουν καταφύγει σε τοπικούς καταυλισμούς.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ