Πιθανή συμμετοχή επιπλέον εταιρειών στον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ

Πιθανή συμμετοχή επιπλέον εταιρειών στον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου και άλλων εταιρειών στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αφήνουν πηγές της διοίκησης του ομίλου. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, χθες, κύκλοι της διοίκησης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή ακόμη και μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας στη φάση των δεσμευτικών προσφορών μέσω κοινοπραξίας με κάποια από τις εταιρείες που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση και παρέπεμπαν στο παράδειγμα του ΔΕΣΦΑ και της εισόδου της EBRD, που δεν είχε εμφανιστεί στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μέσω κοινοπραξίας. 

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ σε σχέση με τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, ενώ η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται μέσα στον Σεπτέμβριο, αφού ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας. Θα μεσολαβήσει τον Ιούλιο ο έλεγχος των στοιχείων του ομίλου με το άνοιγμα του data room στους επενδυτές που θα προκριθούν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχουν εκδηλώσει δύο μεγάλοι μεγάλοι traders πετρελαίου οι Glencore και Vitol, ο διεθνής βιομηχανικός όμιλος Gupta Family Group Αlliance και δύο όμιλοι αραβικών συμφερόντων, το Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της αυστριακής επενδυτικής θυγατρικής του Carbon Asset Management και η Airal Group Holdings limited από την Ιορδανία. Επί του παρόντος, οι σύμβουλοι εξετάζουν την αξιοπιστία και την οικονομική φερεγγυότητα των πέντε συμμετεχόντων, καθώς από την ίδια την προκήρυξη έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund) αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο της διύλισης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά του φυσικού αερίου, κύκλοι της διοίκησης έκαναν σαφές το ενδιαφέρον του ομίλου για την ενίσχυση της θέσης του στον τομέα της εμπορίας που σήμερα συμμετέχουν μέσω της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 35%. Σχολιάζοντας το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, δηλαδή το σπάσιμο σε δύο μέρη, σε εμπορία και υποδομές, και την αναζήτηση στη συνέχεια στρατηγικού επενδυτή για το πρώτο πρώτο, κύκλοι της διοίκησης τόνιζαν ότι τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν πλειοψηφική συμμετοχή και έλεγχο των αποφάσεων, που σημαίνει ενδιαφέρον για την πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στη δραστηριότητα της εμπορίας. Σε περίπτωση που δεν ενισχύσουν τη θέση τους στη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ θα πωλήσουν το ποσοστό της και θα επιδιώξουν μια ισχυρή παρουσία στην αγορά φυσικού αερίου αυτόνομα ή μέσω άλλου σχήματος στο οποίο θα έχουν πλειοψηφική συμμετοχή.

Οπως εξάλλου τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός από το βήμα της γενικής συνέλευσης, εντός του 2018 η διοίκηση και τα στελέχη του ομίλου, έχοντας αναλύσει διεξοδικά τις εξελίξεις και το νέο τοπίο της αγοράς, θα καταθέσουν συγκροτημένη πρόταση προς τους μετόχους για τις επιλογές και τον νέο ρόλο του στη μεταψηφιακή εποχή και την οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Αναφερόμενος στην πορεία του ομίλου το 2017, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε την ισχυροποίηση του ισολογισμού, την απομόχλευση με την απομείωση του δανεισμού συνολικά στη διετία κατά 600 εκατ., αλλά και την ανανέωση του προφίλ του δανεισμού με αναχρηματοδοτήσεις και νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων με σαφώς ευνοϊκότερους όρους, όπως αποτυπώνονται στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Η ετήσια γενική συνέλευση ενέκρινε χθες μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Εχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή