Κέντρο προσφύγων εκτός Ε.Ε. προτείνουν η Αυστρία και άλλες χώρες

Κέντρο προσφύγων εκτός Ε.Ε. προτείνουν η Αυστρία και άλλες χώρες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μια «ασφαλής περιοχή» εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, στην οποία θα μεταφέρονται όσοι υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου. Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης της Αυστρίας και άλλων χωρών, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνάντηση υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Για την πρόταση μίλησε χθες ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, καθώς και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εδώ και καιρό έχουμε προτείνει την παροχή προστασίας εκτός Ε.Ε., όπου οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν προστασία αν είναι απαραίτητη, αλλά δεν θα έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν το καλύτερο σύστημα της Ευρώπης», δήλωσε ο Κουρτς. «Είμαι αισιόδοξος. Με βάση τις συζητήσεις μου με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε επίσημο επίπεδο, προσδοκώ ότι μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα φέτος», είπε ο Ράσμουσεν.

Η Κομισιόν δεν λαμβάνει μέρος στις συζητήσεις που διεξάγονται απευθείας μεταξύ των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά δεν αντιτίθεται στα σχέδια.

«Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό ζήτημα. Δεν είναι δικό μου θέμα να αντιταχθώ στην πρωτοβουλία», είπε ο Γιούνκερ, ο οποίος υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες τον Κουρτς ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αυστρία τον επόμενο μήνα.

Μένει να φανεί ποια είναι εκείνη η χώρα που βρίσκεται εντός Ευρώπης αλλά εκτός Ε.Ε. και η οποία θα αναλάβει ως «υπεργολαβία» τα καθήκοντα των χωρών της Ε.Ε. να προσφέρουν διεθνή προστασία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ονόματα χωρών, αν και ο Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι το μέρος που θα επιλεγεί «δεν θα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους διακινητές». «Για να είμαι ειλικρινής, θα είναι μία χώρα που δεν περιλαμβάνεται στους προορισμούς που προτιμούν οι μετανάστες ή οι διακινητές», είπε ο Ράσμουσεν.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του έχουν μειωθεί δραστικά. Συνολικά 1.000 άνθρωποι εισήλθαν στη Δανία ζητώντας διεθνή προστασία το πρώτο τετράμηνο του έτους, σε αντίθεση με τους 21.000 που έφθασαν κατά το απόγειο των μεταναστευτικών ροών, το 2015.

Το 2017, επτά στις δέκα αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. (509.000 αιτήσεις) υποβλήθηκαν σε τέσσερις χώρες: τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι χώρες αυτές έχουν συμφέρον να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να κατανέμονται δικαιότερα τα βάρη. Η πρόταση της Αυστρίας και των συμμάχων της, ωστόσο, προϋποθέτει μαζικές μετακινήσεις νεοεισερχομένων όχι εντός Ε.Ε. αλλά σε κάποια χώρα εκτός Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή