ΚΟΣΜΟΣ

Την αναισθησιολόγο Βιρτζίνια Απγκαρ τιμά με το σημερινό doodle η Google

Στην Αμερικανίδα αναισθησιολόγο Βιρτζίνια Άπγκαρ αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 109 χρόνια από τη γέννησή της.

H Απγκαρ η οποία θεωρήθηκε πρωτοπόρος στον τομέα της αναισθησιολογίας, αλλά και στη μαιευτική, γεννήθηκε το 1909 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, ενώ η επιστήμη μαγνήτισε το ενδιαφέρον της από μικρή ηλικία. Μάλιστα πολλοί λένε ότι ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ερασιτέχνης εφευρέτης και αστρονόμος ήταν αυτός που της μετέδωσε την αγάπη του για αυτόν τον τομέα. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως ο θάνατος του μεγαλύτερου αδερφού της από φυματίωση και η χρόνια ασθένεια ενός άλλου αδερφού της ήταν τα γεγονότα που την ώθησαν στον κλάδο της επιστήμης. 

Αποφοιτώντας από το Λύκειο, γνώριζε ότι ήθελε να γίνει γιατρός, γι’ αυτό και συνέχισε τις σπουδές της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αν και αρχικά οι σπουδές της είχαν επικεντρωθεί στη χειρουργική, μετά από προτροπή του διευθυντή χειρουργικής του Columbia-Presbyterian Medical Center, Dr. Allen Whipple, στράφηκε στην αναισθησιολογία, για να γίνει λίγα χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής τμήματος στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Η Απγκαρ παρατήρησε ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1950, ενώ ο ρυθμός βρεφικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ μειωνόταν, ο αριθμός των νεογνών που έχαναν τη ζωή τους τις πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννησή τους παρέμενε σταθερός.

Αυτό ήταν που την ώθησε να ερευνήσει μεθόδους για της καταπολέμηση της βρεφικής θνησιμότητας, καταλήγοντας τελικά στην επινόηση -τη δεκαετία του 1950- του τεστ Apgar, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική για την αξιολόγηση της υγείας ενός νεογέννητου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ