Λιτανείες για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Λιτανείες για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγιασμένα στυλό, εικόνες, cd με την Καινή Διαθήκη αλλά και σοκολάτες, και βέβαια ευχές, προσέφεραν και φέτος στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιερείς που έως και χθες τέλεσαν Θεία Λειτουργία προ της ενάρξεώς τους. Πρόκειται για πρακτική που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας έτσι εθιμικό χαρακτήρα. Σε κάποιες θείες λειτουργίες μετείχαν και τοπικά στελέχη της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ανοίγει σήμερα για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων και αύριο για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων, των γενικών λυκείων. Τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κομοτηνή, Φωκίδα, Εβρο, Γρεβενά, Χανιά) τελέστηκαν θείες λειτουργίες για τους υποψηφίους. Ιεράρχες τους έδωσαν ευχές και συμβουλές για το πώς να χειριστούν το άγχος των εξετάσεων. Στο τέλος ευλόγησαν τα παιδιά, ενώ τους μοίρασαν μικροδώρα. Μεταξύ αυτών, στιλό με ή χωρίς εικονίτσες που θα μπορούν να έχουν οι υποψήφιοι την ώρα της εξέτασης, μάλλον για να έχουν θεία φώτιση προς απάντηση των θεμάτων. Μάλιστα, κάποιες λειτουργίες βιντεοσκοπήθηκαν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ευχήθηκε στα παιδιά «να επιτύχετε σε όσα θα ξεδιπλωθούν στις ζωές σας όταν ο κύκλος αυτής της δοκιμασίας κλείσει. Δηλαδή, στον προσωπικό αγώνα που θα δώσετε μέσα από τις σπουδές και μέσα από τους πολύμορφους τρόπους κατάκτησης της γνώσης και της εργασίας, όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της δοκιμασίας».

Την ίδια στιγμή, χθες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναδιοργάνωση των δομών εκπαίδευσης. Πάντως, με τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση ο κ. Γαβρόγλου γίνονται αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Πλέον, τα ΑΕΙ αφού καθορίσουν το πρόγραμμα σπουδών τους, μπορούν να ορίσουν ότι το πρόγραμμα αυτό οδηγεί στην απονομή πτυχίου που δίνει διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια ή να διαμορφώσουν ένα ειδικό πρόγραμμα που θα χορηγεί την επάρκεια. Τα μαθήματα θα προσφέρονται σε όλους δωρεάν. Για την αιφνιδιαστική τροπολογία υπήρξαν αντιδράσεις.

Ενδεικτικά η Νεολαία του ΚΚΕ ανέφερε ότι «το υπουργείο έρχεται να χτυπήσει την παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων μας, με τροπολογία που κατέθεσε στις 6/6 σε νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται στις 7/6. Οι σκόπιμα ασαφείς διατάξεις της τροπολογίας δεν μπορούν να κρύψουν ότι δεν είναι δεδομένο για κανέναν ότι το πτυχίο και μόνο αρκεί για να εργαστεί στην εκπαίδευση. Για όσους έχουν αποφοιτήσει δεν θεωρείται δεδομένο ότι έχουν (από τα χρόνια των σπουδών τους και με βάση το πτυχίο τους) την παιδαγωγική επάρκεια. Αντίθετα, είναι στη διακριτική ευχέρεια των τμημάτων να αποφασίσουν αν θα τους πιστοποιηθεί, ειδάλλως θα κληθούν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα».

Τέλος, δόθηκε σε διαβούλευση έως τις 18 Ιουνίου το ν/σ με τη νέα δομή του Ιόνιου Πανεπιστημίου, όπως θα προκύψει μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίου Νήσων από το πανεπιστήμιο της Περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή