Περιοδείες Μπάνον σε Ε.Ε. υπέρ της «διεθνούς των λαϊκιστών»

Περιοδείες Μπάνον σε Ε.Ε. υπέρ της «διεθνούς των λαϊκιστών»

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη περιοδεία στην Ευρώπη σε διάστημα τεσσάρων μηνών πραγματοποίησε ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει τη «διεθνή» των ακροδεξιών λαϊκιστών. «Αφήστε τους να σας αποκαλούν ρατσιστές, ξενόφοβους, νατιβιστές, ομοφοβικούς, μισογύνηδες. Είναι τιμή σας», είπε ο Μπάνον μιλώντας πλάι στη Λεπέν πριν από λίγους μήνες. Ο ίδιος αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο τον περασμένο Αύγουστο και από την ιστοσελίδα Μπράιτμπαρτ, την οποία διηύθυνε, τον Ιανουάριο.

Το ερώτημα είναι αν περιοδεύει γιατί δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει ή αν αξιοποιεί τις πολιτικές επαφές του για να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους. «Ποιο είναι το σχέδιο του Μπάνον;» διερωτάται η Ναταλί Νουγκαρέντ στον «Γκάρντιαν». «Ποιος τον χρηματοδοτεί; Πώς μπορούν οι δραστηριότητές του να επιδράσουν στις ευρωεκλογές του 2019; Μήπως αποτελεί εμπροσθοφυλακή της επίθεσης του Τραμπ εναντίον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος;». Ο Μπάνον δεν μιλά για διάλυση της Ε.Ε. αλλά για μετάλλαξή της σε «συνομοσπονδία ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών» μετά την κατάρρευση του κοινού νομίσματος και την ήττα των φιλελεύθερων και πανανθρώπινων αξιών στις οποίες βασίζεται. Ισως είναι λάθος να υπερεκτιμά κανείς την επίδραση ενός ανδρός. «Αλλά από την άλλη, ο Μπάνον έβγαλε πρόεδρο τον Τραμπ», σημειώνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή