Πέλλα: Ελληνικές σημαίες και συνθήματα

Πέλλα: Ελληνικές σημαίες και συνθήματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΛΛΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ανέμιζε μια ελληνική σημαία σε ένα κοντάρι πάνω από δύο μέτρα. Είπε ότι τον λένε Στάθη Τσελεπίδη και μόλις είχε φτάσει μ’ ένα γκρουπ από τα γειτονικά Γιαννιτσά. «Γιατί αισθάνθηκες την ανάγκη να έλθεις εδώ σήμερα;» ρώτησα. «Για να φωνάξω κατά της προδοσίας εις βάρος της πατρίδας, τα ξεπουλάνε όλα, όνομα, εδάφη, δεν έχουν ιερό και όσιο», απάντησε. Για τον ίδιο λόγο, 2.000 με 3.000 άτομα από τη γύρω περιοχή και τη Θεσσαλονίκη έσπευσαν να διαδηλώσουν στη μικρή αυτή πόλη, την Αρχαία Πέλλα, με το πολύ βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς θεωρείται ότι εκεί γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Για τον συμβολισμό που εκπέμπει την επέλεξαν ως το επίκεντρο των χθεσινών συγκεντρώσεών τους ανά την επικράτεια οι εμπνευστές της επιχείρησης «αφύπνισης» των Ελλήνων ενόψει εξελίξεων στη διαπραγμάτευση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι από άποψη μαζικότητας ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. 

Το κλίμα δεν διέφερε πολύ από τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις που έγιναν σε Εδεσσα, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Σιάτιστα, Καστοριά, Νέα Μουδανιά, Σέρρες, Καβάλα, Βέροια και άλλες πόλεις. Ειδικότερα, στη γενέτειρα του Μακεδόνα στρατηλάτη, μπροστά μάλιστα στον μπρούντζινο ανδριάντα του, οι συγκεντρωμένοι ανέμιζαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, αλλά και κάποια ακραία, του τύπου «Ζάεφ Μακεδόνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» ή «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ Σκοπιανέ-Σκοπιανέ». Από την εξέδρα κατά διαστήματα εξακοντίζονταν και βολές εναντίον των πολιτικών, όπως «Οι εφιάλτες γράφονται με μελανά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας και δεν ξεγράφονται ποτέ» και διακηρύξεις του τύπου: «Δεν θα γίνουμε ποτέ ραγιάδες και προσκυνημένοι». Ολα αυτά ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν αποσπάσματα από την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο του Συντάγματος τον Φεβρουάριο, αλλά και μουσικά κομμάτια του συνθέτη. 

Ομως, δεν ήταν μόνο τα λόγια του Μίκη που χρησιμοποιήθηκαν για να φορτιστεί το συναίσθημα των συγκεντρωμένων. Σε Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σιάτιστα κ.α. από τα μεγάφωνα ακούστηκαν οι φωνές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν θα ανεχθούν ποτέ κράτος με το όνομα Μακεδονία.

Στην Πέλλα, βέβαια, την τιμητική του είχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας! Ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου τον κατήγγειλε ότι μαζί με τους Νίκο Κοτζιά και Παναγιώτη Κουρουμπλή «είπαν ψέματα ισχυριζόμενοι ότι δήθεν το 1977 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα». Ισχυρή ήταν η παρουσία των μητροπόλεων, ενώ παρέστησαν βουλευτές, με τον κ. Βασίλη Λεβέντη να μετέχει στο συλλαλητήριο της Πέλλας, όπως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.  Ολες οι συγκεντρώσεις διεξήχθησαν σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, χωρίς όμως να αποκλίνουν από τα αποδεκτά όρια εκδηλώσεων του είδους. Ως προς τη μαζικότητα, οι εκτιμήσεις των οργανωτών διαφοροποιούνταν από εκείνες αντικειμενικών παρατηρητών, με εκείνες της Λάρισας και της Πτολεμαΐδας να φέρονται ως οι μαζικότερες. Από τις εξέδρες, πάντως, διακηρύχθηκε η ετοιμότητα για μεγαλύτερα και δυναμικότερα συλλαλητήρια, ανάλογα με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή