Με πολιτική παρέμβαση άνοιξαν οι πύλες του ΟΛΠ

Με πολιτική παρέμβαση άνοιξαν οι πύλες του ΟΛΠ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις μερίδας των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά και η λειτουργία του λιμανιού αποκαταστάθηκε, ύστερα όμως από μια σειρά ενεργειών οι οποίες ίσως και να μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα, αποτρέποντας το κλείσιμο του λιμανιού τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των απεργών εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, των εργοδοτών τους (εργοδοσία είναι η DPORT Services που με τη σειρά της παρέχει εργαζομένους στη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., που διαχειρίζεται του δύο προβλήτες), των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδ. Νεφελούδη.

Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στα δύο βασικά αιτήματα των εργαζομένων, που είναι η ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πλην όμως, για να γίνει η ένταξη στα βαρέα, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και συναίνεση των δανειστών, ενώ για να υπογράψει η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) συλλογική σύμβαση, φέρεται να απαιτείται τροποποίηση στη νομική της μορφή. Ολες οι πλευρές συμφώνησαν σε νέα συνάντηση στο υπουργείο, την Τρίτη 12 Ιουνίου και ώρα 12.30 μ.μ., ώστε να αρχίσουν συνομιλίες για τα παραπάνω τεχνικά και άλλα ζητήματα, με στόχο να ικανοποιηθούν τα δύο αιτήματα. Πριν καλέσει όμως ο υπουργός εργοδοσία και εργαζομένους σε διαβούλευση, είχε προηγηθεί διαμαρτυρία περισσοτέρων από 300 θιγομένων από την απεργία επιχειρήσεων στον πρωθυπουργό, παρέμβαση του πρέσβη τη Κίνας στο Μαξίμου και το υπουργείο, αποφάσεις Πρωτοδικείου που έκρινε τόσο τις προηγούμενες όσο και την επαπειλούμενη για χθες απεργία παράνομες και περιφρούρηση των πυλών του λιμανιού από την πλειονότητα των εργαζομένων που δεν συμφωνούσαν με τις κινητοποιήσεις από την Τρίτη το βράδυ.

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα αποκλειόταν καθημερινά η είσοδος κατά προσέγγιση σε 1.000 φορτηγά, 700 εκτελωνιστές, 100 υπαλλήλους του Γ΄ Τελωνείου, 100 υπαλλήλους πρακτορείων μεγάλων διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών, 300 υπαλλήλους του ΣΕΠ Α.Ε. και σε 1.300 συνεργαζόμενους μέσω υπεργολάβων λιμενεργάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή