Ο λαϊκισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ταγιάνι

Ο λαϊκισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ταγιάνι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ελλάδα και Ιταλία, βίοι παράλληλοι. Ή μήπως όχι; Την ώρα που η γειτονική χώρα (και δη τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης) βιώνει αναταράξεις από την επέλαση του λαϊκισμού, η Ελλάδα, αφού δοκίμασε τον λαϊκισμό στην πράξη, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Αυτή είναι βασική πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και, πάντως, δεν είναι τυχαία η συγκυρία στην οποία προσκλήθηκε ως ομιλητής στο τριήμερο meeting του ΕΛΚ για τη χάραξη της στρατηγικής ενόψει των ευρωεκλογών του 2019. Πολλώ δε μάλλον ότι εκκίνησε τις επαφές του στο Μόναχο από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι.

Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι συγκρίσεις για την εμπειρία του λαϊκισμού στις δύο χώρες, με τη διαφορά ότι η Ελλάδα, όπως φέρεται να σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στον συνομιλητή του, την έχει ζήσει «στην πράξη» –προχθές μίλησε για «τρία χαμένα χρόνια»– και πληρώνει ήδη βαρύ λογαριασμό. Οι αναλογίες, εξάλλου, Ιταλίας – Ελλάδας είναι σαφείς και γίνονται ακόμα σαφέστερες με τον ιταλικό «πυρετό» που ρίχνει βαριά τη σκιά του και στην Ελλάδα και στα ελληνικά ομόλογα, θέμα που επίσης συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ταγιάνι.

Σήμερα, πάντως, στην ομιλία που θα απευθύνει ενώπιον των παραγόντων του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να παραλληλίσει την ιστορία της Ελλάδας με αυτήν της Ευρώπης και του κόμματός του. Ο ίδιος επιμένει ότι πρόκειται για ένα αφήγημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Κι αυτό διότι θεωρεί ότι στο τσουνάμι λαϊκισμού που πλήττει τα ευρωπαϊκά παραδοσιακά κόμματα και δη τα κεντροδεξιά, η Ν.Δ. επί των ημερών του αποτελεί παράδειγμα. Τόσο επειδή, όπως συνηθίζει να επισημαίνει, αναγέννησε ένα «κουρασμένο» κόμμα και, όπως αναμένεται να τονίσει σήμερα ενώπιον της αφρόκρεμας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, περιόρισε τις επιρροές του λαϊκισμού απ’ όπου κι αν προέρχονται, όσο και επειδή ελπίζει και διαβλέπει μια μεγάλη νίκη. Το αφήγημα αυτό έχει απήχηση στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή του παρέμβαση, η οποία θα έχει φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, για να μιλήσει για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και για το πώς η ευρωπαϊκή ατζέντα θα πείσει τους καχύποπτους και αποξενωμένους από την Ε.Ε. πολίτες ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη δική τους καθημερινότητα: έπειτα από δουλειές για όλους και αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων και προκλήσεων ασφάλειας.

Οικοδόμηση συμμαχιών

Η επίθεση γοητείας του κ. Μητσοτάκη στην αδελφή της Ν.Δ. ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια τόσο στην παρέμβασή του, όσο και στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τον Ζοζέφ Ντολ, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, έχει ως βασική επιδίωξη την οικοδόμηση συμμαχιών για την επόμενη μέρα, όπου μια δική του κυβέρνηση θα κληθεί να χειριστεί τα συμφωνηθέντα, δεν κρύβει, όμως, ότι θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο. Και ο χώρος αυτός μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εφόσον μια κυβέρνησή του πείσει για τη δέσμευσή της σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας». Η μεταρρυθμιστική αξιοπιστία προϋποθέτει, βέβαια, την πολιτική αλλαγή, κάτι που αναμένεται να τονίσει με έμφαση στους συνομιλητές του.

Οσο για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη και κατανοητή στους κόλπους του ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή