Ποδόσφαιρο: Δεν κόπασε ο θόρυβος για το ματαιωθέν φιλικό

Ποδόσφαιρο: Δεν κόπασε ο θόρυβος για το ματαιωθέν φιλικό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρίση του Μεσανατολικού ενεπλάκη άθελά της η εθνική Αργεντινής, κλείνοντας φιλικό με το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρθηκε ξαφνικά στην Ιερουσαλήμ, προξενώντας την οργή των Παλαιστινίων, όμως τελικά η ομοσπονδία της νοτιοαμερικανικής χώρας κατάφερε να απεμπλακεί, ματαιώνοντας τον αγώνα που είχε οριστεί για μεθαύριο. Πλέον, το Ισραήλ καλεί τη FIFA να διερευνήσει τις απειλές που φέρεται να μετάπεισαν τους Αργεντινούς.

Η ομοσπονδία της Αργεντινής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ισραηλινής για διεξαγωγή φιλικού, του τελευταίου της «αλμπισελέστε» πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, στο γήπεδο της Χάιφα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να ζητήσει τη μεταφορά της έδρας του φιλικού από τη Χάιφα στο στάδιο «Τέντι Κολέκ» της Ιερουσαλήμ, έπειτα από παραίνεση της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πυροδοτώντας εντονότατες αντιδράσεις εκ μέρους των Παλαιστινίων.

Η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ έχει ενταθεί σημαντικά αφότου μεταφέρθηκε στη διαφιλονικούμενη πόλη η πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς οι μεν Ισραηλινοί τη θεωρούν ολόκληρη δική τους και πρωτεύουσά τους, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ανατολική πλευρά της πόλης για πρωτεύουσα του κράτους τους.

Ετσι, την Κυριακή ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τζιμπρίλ Ρατζούμπ κάλεσε τους συμπατριώτες του να σκίσουν φωτογραφίες του Λιονέλ Μέσι και να κάψουν φανέλες της Αργεντινής αν πραγματοποιείτο το παιχνίδι, ενώ έξω από το προπονητικό κέντρο των Αργεντινών στη Βαρκελώνη συγκεντρώθηκαν ακτιβιστές που ανέμιζαν φανέλες της Αργεντινής κηλιδωμένες με κόκκινη μπογιά, δίκην αίματος.

Προχθές το βράδυ η Αργεντινή ματαίωσε τον αγώνα και ο διεθνής Γονσάλο Ιγουαΐν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τελικά έκαναν το σωστό». Χθες, ο κ. Ρατζούμπ με δηλώσεις του ευχαρίστησε τους Αργεντινούς και καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του φιλικού αγώνα προκειμένου να υποδαυλίσει την αξίωσή του στην Ιερουσαλήμ. Η τοποθέτηση του κ. Ραχούμπ πυροδότησε την δριμεία αντίδραση του Ισραήλ, που επέρριψε το σύνολο της ευθύνης για τη ματαίωση του αγώνα στην Παλαιστίνη.

Παράλληλα, η Ισραηλινή υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Μίρι Ρέγκεφ, που είναι γνωστή για το ότι επιζητεί τη δημοσιότητα, κατηγορείται από την ισραηλινή αντιπολίτευση ότι «σκόραρε ένα θεαματικό αυτογκόλ» λόγω της ματαίωσης του φιλικού, αφού αυτή ήταν που πίεσε να μεταφερθεί ο αγώνας στην Ιερουσαλήμ.

Σε δηλώσεις της, χθες το απόγευμα, η υπουργός κατήγγειλε τις «απειλές από τρομοκρατικά στοιχεία που εστάλησαν στον Μέσι και την οικογένειά του αλλά και σε άλλους παίκτες». Ισχυρίστηκε, δε, ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα» από το ότι το φιλικό ματαιώθηκε λόγω της απόφασής της να μεταφερθεί το ματς στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή δεν είχε αντίρρηση και ο Μέσι ήθελε να επισκεφθεί και ιερά σημεία των Ιεροσολύμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή