Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Ηλείας

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Ηλείας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Ηλείας ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο της ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη για 25 χρόνια, ύστερα από μια πολυετή περίοδο προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι ο ιδιώτης συναινεί στη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων, όπως είχαν ζητήσει οι επτά δήμοι της περιοχής.

Το συνολικό κόστος του έργου, που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Δημόσιο θα συνεισφέρει μέσω ΕΣΠΑ με 17 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργείων, το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (που θα κατασκευαστεί δίπλα στον ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς) θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνων/έτος «και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει μηχανική ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας».

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ, η οποία θα κληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες να οριστικοποιήσει τις χρηματοδοτικές συμβάσεις που θα συνάψει για το έργο. Μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, η σύμβαση θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για πρώτη φορά (στις ΣΔΙΤ του είδους που έχουν μέχρι τώρα υπογραφεί) κύριος του έργου θα είναι ένας δήμος (Ηλιδας), που υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον φορέα (ΦΟΣΔΑ) των 7 δήμων της Ηλείας για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»

«Ευελπιστούμε τέλη Σεπτέμβρη να γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου», λέει ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, δήμαρχος Ηλιδας. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Ημασταν έτοιμοι από τον Οκτώβριο του 2014, όταν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου. Δεν υπήρχε λόγος να μην υπογραφεί η σύμβαση. Ομως, μετά ήρθε η ρευστή πολιτική κατάσταση, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν την κοινοπραξία για το έργο, μετά ήρθε η νέα κυβέρνηση και δεν ήθελε να ακούσει για τα ΣΔΙΤ, χάθηκε η προγραμματική περίοδος. Ευελπιστούμε ότι τώρα θα κυλήσουν όλα πιο ομαλά.

Να σημειωθεί ότι ο ΦΟΣΔΑ ζήτησε να μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα του έργου σε 40.000-45.000 τόνους ετησίως από 60.000 τόνους, αίτημα που έγινε δεκτό. Εδώ και ένα έτος, με τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων της Ηλείας στην Τριανταφυλλιά έχουμε πλέον ακριβή εικόνα για τα απορρίμματα που παράγονται και είναι 43.000-45.000 τόνοι ετησίως», αναφέρει ο δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή