Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/06/18)

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οροι για εκταμίευση υποδόσης 1 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που απομένει από τη δόση της τρίτης αξιολόγησης και προορίζεται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα εξετάσει αύριο και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκρίνει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η εκταμίευση της υποδόσης εξαρτάται από την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Στην ατζέντα της συνεδρίασης αναφέρεται ότι «το Δ.Σ. θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών για την πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας. Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα ανοίξει τον δρόμο για το Δ.Σ. να εξετάσει την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών». Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την εκταμίευση αυτού του ποσού λήγει στις 15 Ιουνίου.

Υπερφορολόγηση και εισφορές δίνουν πλεονάσματα 40,5 δισ.

Πρωτογενή πλεονάσματα 40,5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει η Ελλάδα στην επόμενη πενταετία. Μάλιστα, από αυτά, τα 8 δισ. ευρώ είναι «αχρείαστα» και θα διατεθούν για φοροελαφρύνσεις και παροχές. Η Ελλάδα πλέον, με όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες στην παγκόσμια οικονομία με τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και προφανώς πρώτη στην Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, τα ελληνικά υπερπλεονάσματα προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στις 27 Ιουνίου θα γίνει η Γ.Σ. των μετόχων της Space Hellas

Για τις 27 Ιουνίου 2018 αναβλήθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Space Hellas. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αίτημα βασικού μετόχου της εταιρείας που κατέχει το 16,14% των μετοχών. Είχε προηγηθεί αίτημα των μετόχων που κατέχουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 15,31% του μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίοι ζητούσαν την αναβολή λήψης απόφασης επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Οι τελευταίοι ζήτησαν, και μάλιστα εξωδίκως, ενδελεχή ενημέρωση για τις αποφάσεις της εταιρείας.

Μετ’ εμποδίων η μείωση των κόκκινων δανείων

Με δυσκολίες συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων των τραπεζών. Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ, δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης των προβληματικών δανείων και, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η εικόνα αυτή διατηρείται και στο δεύτερο τρίμηνο, στοιχείο που προβληματίζει. Οπως μαθαίνουμε, και η καλή εικόνα που παρουσιάζεται στη μείωση των επιχειρηματικών προβληματικών δανείων κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες δυσκολεύονται να συνεννοηθούν και να λάβουν από κοινού τις αναγκαίες αποφάσεις.

Στο «σφυρί» περιουσίες ηχηρών ονομάτων

Ακίνητα του Γεράσιμου Αγούδημου στη Γλυφάδα, τριώροφο ακίνητο στο Κολωνάκι της εταιρείας ειδών ένδυσης «Καρούζος 4ΚΑΠΠΑ», περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «Ελληνική Υφαντουργία» της οικογένειας Ακκά στα Γιαννιτσά, ο τεχνικός εξοπλισμός του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM, ακίνητο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στο Νέο Φάληρο, το επιβατηγό-οχηματογωγό «Θεόφιλος» που ανήκει στη ΝΕΛ, αγροί στον δήμο Θέρμης της Θεσσαλονίκης της ναυτιλιακής εταιρείας του Φώτη Μανούση ΣΑΟΣ είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που βγήκαν χθες σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eaution. Επισπεύδουσες σε όλες τις περιπτώσεις ήταν οι τράπεζες, οι οποίες «βγάζουν στο σφυρί» περιουσίες ηχηρών ονομάτων για οφειλές πολλών χιλιάδων ή εκατομμυρίων. Πλάι στα ηχηρά ονόματα, παραλίγο, πάντως, να εκπλειστηριαστεί και σπίτι που ανήκε σε ζευγάρι με μοναδικό εισόδημα ένα διμηνιαίο επίδομα των 680 ευρώ, πλειστηριασμός που ανεστάλη εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή