Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μια πρόταση για την Ηρώδου Αττικού

Kύριε διευθυντά
Με την επιστολή μου απευθύνομαι στους κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα:

«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας και Πρωθυπουργέ. Από την οδό Ηρώδου Αττικού περνάτε και οι δύο καθημερινά. Είναι ένας όμορφος δρόμος και ο δρόμος βιτρίνα της χώρας μας. Κατανοώ ότι στον δρόμο αυτό απαιτείται να απαγορεύεται η κυκλοφορία αρκετά συχνά. Εχετε δει βέβαια τον τρόπο με τον οποίο αποκλείεται η διέλευση όταν συμβαίνει αυτό. Δεν μιλώ για την κλούβα της Αστυνομίας. Μιλώ για τα άθλια και άσχημα πλαστικά κινητά ρείθρα και τις πλαστικές ταινίες. Τι ακαλαισθησία και ασχήμια. Είμαι σίγουρος πως δεν σας ευχαριστεί ούτε εσάς αυτό το θέαμα. Γιατί δεν δίνετε εντολή στις στρατιές των μηχανικών και αρχιτεκτόνων που εργάζονται στα υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους να σχεδιάσουν μία καλαίσθητη, ασφαλή, εύχρηστη και μόνιμη κατασκευή; Με τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας! Οι δεκάδες των προέδρων και πρωθυπουργών πριν από εσάς δεν το έκαναν. Μήπως μπορείτε, σας παρακαλώ, να το κάνετε εσείς;

Σπυρος Πατσεας, Αθήνα

Οι εικόνες ντροπής σε ελληνικά ΑΕΙ

Κύριε διευθυντά
Ο πάντα τεκμηριωμένος Ανδρέας Δρυμιώτης έγραψε την Κυριακή 27 Μαΐου το ενδιαφέρον άρθρο «Η καταστροφή του Πολυτεχνείου».

Πρόκειται για εκ νέου παρουσίαση άρθρου του, που έγραψε προ πενταετίας. Αναφέρει τη διαχρονική αισθητική και όχι μόνο καταστροφή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, που αντίστοιχη εικόνα συναντά κανείς και σε άλλα ΑΕΙ, όπως την ΑΣΟΕΕ, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης κ.λπ. Επισημαίνει την καταλυτική καταστροφή που προκάλεσε η χούντα με την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. «Εδωσε το άλλοθι στη φοιτητική ασυδοσία», τονίζει. Διότι με την κατάρρευση της χούντας το φοιτητικό κίνημα εν Ελλάδι απέκτησε δικαιώματα που οδήγησαν σε απαξίωση των πτυχίων. Εισαγωγή στα ΑΕΙ με βαθμό κάτω της βάσης, πράξεις βίας και παρανομίας που λόγω ασύλου δεν ελέγχονται ούτε τιμωρούνται. Λειτουργία αναρχικού σταθμού στο ΕΜΠ πολλά χρόνια τώρα. Παράνομη αποθήκευση ειδών εμπορίου στην ΑΣΟΕΕ, από τους μετανάστες, που στο πεζοδρόμιο της σχολής ανενόχλητοι πωλούν. Και αν τύχει να επέμβει η αστυνομία, ταμπουρώνονται μαζί με τα εμπορεύματα στους χώρους της σχολής προς δόξαν του «ασύλου»! Προ διετίας περίπου, το Αριστοτέλειο πνίγηκε στα σκουπίδια του, αφ’ ενός λόγω ασυνεννοησίας διοίκησης ιδρύματος και εταιρείας αποκομιδής και αφ’ ετέρου λόγω μειωμένων κονδυλίων. Να θυμίσουμε τις απαράδεκτες ενέργειες κτισίματος καθηγητών από φοιτητές, ή τραμπουκισμούς - τραυματισμούς όπως του καθηγητού Συρίγου στο Πάντειο. Οι εικόνες όλων των ελληνικών πανεπιστημίων από αισθητικής πλευράς είναι πανάθλιες. Η βρωμιά και τα γκράφιτι θριαμβεύουν. Η σύγκριση με ΑΕΙ των πολιτισμένων κρατών είναι ντροπιαστική. Προφανώς έχει συνευθύνη το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που θα έπρεπε να ορίζει τα του οίκου του στο κάθε ίδρυμα. Αλλά η κομματοκρατία των φοιτητικών παρατάξεων και των μελών ΔΕΠ δεν αφήνει τη διοίκηση των σχολών να ευθυγραμμισθεί με τα ισχύοντα στον πολιτισμένο κόσμο, με αποτέλεσμα να έχουμε τριτοκοσμικές εικόνες.

Σε επιστολή μου που δημοσίευσε η φιλόξενη «Καθημερινή» την 1/6/2016 με τίτλο «Βανδαλισμοί και γκράφιτι» τόνιζα το βάψιμο όλης της εξωτερικής όψης του ΕΜΠ από «καλλιτέχνες», αλλά και της τότε Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημίου. Σημείωνα ότι με ελάχιστη φύλαξη των κτιρίων, οι βανδαλισμοί θα αποφεύγονταν, θα γλιτώναμε τα έξοδα αποκατάστασης και θα δίναμε και κάποιες θέσεις εργασίας. Επίσης, σε άλλη επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 6/6/2013 με τίτλο «Αφύλακτα πανεπιστήμια» ήταν εντυπωσιακή η δήλωση της Ελληνίδας ερευνήτριας στη ΝΑSA Ελένης Αντωνιάδου, που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο στη Λαμία. Εκεί έχουν προσλάβει security, ώστε να μην μπορεί κάποιος άσχετος να εισέρχεται στη σχολή. Αρα διαχρονικώς τα ελληνικά ΑΕΙ βράζουν στο ζουμί της ανομίας και του ευτελισμού τους, αρνούμενα να κάνουν το προφανές: να εκσυγχρονιστούν όπως τα ΑΕΙ της αλλοδαπής. Κρίμα.

Δημητριος Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

«Πότε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι καλοί;»

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή το άρθρο σας στις 23/05/2018 με τίτλο «Μπλόκο στο “δεν γίνεται”», κάνατε αναφορά μεταξύ των άλλων σε «εξουσιομανείς δημοσίους υπαλλήλους» και σε «οιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο που μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το “δημόσιο συμφέρον” και να στερήσει θέσεις εργασίας από δεκάδες συμπολίτες μας», σας κοινοποιώ τις ενστάσεις μου... Επειδή σας θεωρώ την επιτομή της σοβαρότητας στον χώρο της δημοσιογραφίας, είμαι σίγουρος ότι ήταν βιαστική η κρίση σας και γι’ αυτό λανθασμένη. Το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό, για παράδειγμα, το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το γιγαντιαίο έργο πνοής της Αττικής στο Ελληνικό ματαιώνονται ή καθυστερούν εξαιτίας κάποιου τμηματάρχη (δασάρχη εν προκειμένω) που παρανομεί, αδιαφορώντας για το νομοθετικό πλαίσιο και την ιεραρχία; Παραείναι αστείο για να το πιστέψει κανείς. Κοινός τόπος να αναφέρω ότι τους χιλιάδες νόμους τους ψηφίζει η Βουλή, τις ακόμη περισσότερες Υπουργικές Αποφάσεις τις υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, τα Προεδρικά Διατάγματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναρμόδιους υπουργούς. Την έκταση της γραφειοκρατίας στη χώρα, που συμπληρώνεται από εκατοντάδες οδηγίες των Ανεξάρτητων Αρχών (π.χ. ΕΑΑΔΗΣΥ) και άλλες τόσες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων κάθε χρόνο, δεν την επέβαλε κάποιος υπάλληλος...  Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν επιδέχονται διασταλτικές ερμηνείες από τους υπαλλήλους οποιουδήποτε επιπέδου. Και κυρίως για να εφαρμοσθούν, πρέπει πρώτα να μελετηθούν! Σε τελική ανάλυση, δεν θα πρέπει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να προασπίζεται την ορθή εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, που θεωρητικά υπάρχουν για να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον; Ποιον εξυπηρετεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι απλοί «σφραγιδοκρούστες»; Πώς θεωρείτε εσείς τον καλό δημόσιο υπάλληλο;

ΥΓ.: Αυτονόητο ότι υπάρχουν αδιάβαστοι ή πονηροί δημόσιοι υπάλληλοι, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, στηριζόμενοι σε πλάτες πολιτικάντηδων. Ακόμη και αυτοί όμως έχουν περιορισμένη «ακτίνα δράσης».

Σηφης Σταμπουλογλου, Οικονομολόγος - υπάλληλος ΓΛΚ, Σέρρες

Διευκρίνιση για τον αντισημιτισμό

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να διευκρινίσω οτι σε κανένα σημείο του κειμένου μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας (6/6) δεν αποδίδω στον κ. Παντελή Μπουκάλα οιαδήποτε ταύτιση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς, όπως ισχυρίζεται στην απάντησή του. Αντιθέτως, διαχώρισα την αυστηρή κριτική που ασκεί ο κ. Μπουκάλας, και την οποία σέβομαι παρά τη διαφωνία μου, από την επιχείρηση ταύτισης των Ισραηλινών με τους ναζί, που συνιστά τη σύγχρονη μορφή αντισημιτισμού. Χαίρομαι πάντως που συμφωνούμε στο πότε και τι ορίζεται ως αντισημιτισμός.

Βικτωρ Ισαακ Ελιεζερ, Δημοσιογράφος

Η ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός, η βία και οι ευθύνες

Κύριε διευθυντά
Οι συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) ομοθύμως καταλογίζουν τις ευθύνες, για όσα ιλαροτραγικά συμβαίνουν και λέγονται, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους και αιτιολογούν τα πάντα με τις εντολές της. Η εξήγηση είναι μονόπλευρα ελλιπής. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 2800/2000, που διέπει την ΕΛ.ΑΣ., «αποστολή της είναι η εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών…», εντούτοις, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ίδιου νόμου, έργο του αρχηγείου συνίσταται «…στη μέριμνα για την εκπλήρωση της αποστολής του σώματος, στα πλαίσια της πολιτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης». Ακόμα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ίδιου νόμου, «Ο αρχηγός… ασκεί τη διοίκηση του σώματος και είναι υπεύθυνος έναντι του υπουργού… για την άσκηση των καθηκόντων του». Συνεπώς ο μεν υπουργός μπορεί όντως να επεμβαίνει στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. «στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής», αλλά μόνον όσο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προτάσσει και αυτή το πολιτικό αυτό πλαίσιο της αποστολής της, που είναι η εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών.

Κ. Γ. Μπονιφατσης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ