Η επίγευση του ψεύδους σαν καραμέλα

Η επίγευση του ψεύδους σαν καραμέλα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χθεσινή συνέντευξή του (Real F/M), ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε την ακόλουθη συνομιλία με τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη (η απομαγνητοφώνηση από το υπουργείο Παιδείας):

– Γιατί το λέτε αυτό, υπουργέ, έχει απολυθεί ποτέ εκπαιδευτικός;

– 2.500 επί υπουργίας του κ. Μητσοτάκη (σημ.: στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Τους προσλάβαμε εμείς.

– Επειδή αξιολογήθηκαν χαμηλά;

– Επειδή η αξιολόγηση συνδέθηκε με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο οποίος προέβλεπε αυτά τα ποσοστά σύμφωνα με τους βαθμούς.

– Δηλαδή 2.500 μόνιμοι εκπαιδευτικοί φύγανε επειδή αξιολογήθηκαν χαμηλά;

– Ναι, αυτό είναι γνωστό, τους οποίους πήραμε εμείς πίσω, είναι γνωστό.

Ο κ. Γαβρόγλου στρεβλώνει την πραγματικότητα. Οι 2.500 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αυθαίρετα, και όχι βάσει κάποιας αξιολόγησης μεταξύ ενός συνόλου εκπαιδευτικών. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο –ένα είδος βαθμολόγησης των εκπαιδευτικών, κατάταξή τους και εντέλει απόλυση 2.500– θα επρόκειτο για πρωτόγνωρη διαδικασία. Οπως πρωτόγνωρη βέβαια ήταν, αλλά για άλλους λόγους, η αυθαίρετη θέση σε διαθεσιμότητα των 2.500, διότι απαιτείτο η μείωση του δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με ατεκμηρίωτο τρόπο διέγραψε εν μια νυκτί τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη σπουδή του να ανταποκριθεί στις μνημονιακές απαιτήσεις.

Σήμερα, ο κ. Γαβρόγλου χρησιμοποιεί την καραμέλα της τιμωρητικής αξιολόγησης για να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς, με προφανή μικροπολιτική στόχευση. Προχωρά σε δίκες προθέσεων δηλητηριάζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα, που κάποτε οφείλει να αρχίσει να σκέφτεται και το δικό της μερίδιο ευθύνης για την εικόνα του σχολείου.

Η τακτική του υπουργού δαιμονοποιεί την απαραίτητη αξιολόγηση (αίτημα της κοινωνίας) και δεν δημιουργεί το πολιτικό πλαίσιο για τη συναίνεση που απαιτείται, αν μη τι άλλο, σε κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση. Ολισθηρός δρόμος, που ίσως να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη αλλά αφήνει την επίγευση του ψεύδους από έναν πανεπιστημιακό με μακρύ πολιτικό βίο όπως ο Κώστας Γαβρόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή