Ενώπιον των ευθυνών τους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να εδήλωσε πως «δεν υπήρξε κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία» με την όμορη προς την Ελλάδα Δημοκρατία, που ανέκυψε έπειτα από τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε δίκιο, διότι αυτή είναι η πραγματικότης.

Την προηγούμενη ημέρα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατύπωνε την ίδια θέση, σε τόνο διαφορετικό – περίπου παροξυσμικής αντιπαραθέσεως. Ο καθείς και το ύφος του, αλλά αυτό έχει να κάνει με θέματα αισθητικής και όχι πολιτικής.

Αργά το απόγευμα χθες, σε είκοσι τρεις πόλεις της Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια, όπου κυριάρχησε το σύνθημα ότι η όποια λύση δεν πρέπει να περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της στην οριστική ονομασία της FYROM.

Αυτοί που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν είναι υπανάπτυκτοι και απληροφόρητοι. Είναι εξίσου Ελληνες με όλους τους άλλους – τους εκσυγχρονιστές, τους ευρωπαϊστές ή τους πραγματιστές, εν γένει. Είναι διαφορετική η ιεράρχηση των αξιών, από εκείνη των ηγετών κομμάτων που άσκησαν την εξουσία.

Κάποιοι θα σπεύσουν, αφελώς, να υποστηρίξουν ότι οι διαδηλωτές έριξαν στην πυρά τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ανακράξουν –σιωπηρώς, βεβαίως– ζήτωσαν η Χρυσή Αυγή, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ. Ουδέν θα συμβεί, από όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Η Ν.Δ. θα σταθμίσει το ειδικό βάρος των συγκεντρώσεων και αναλόγως θα προσαρμόσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο. Τίποτε περισσότερο πέραν αυτών.

Η κ. Μπακογιάννη είπε ακόμη ότι «πολλές από τις διαπραγματευτικές πολιτικές μας απέβλεπαν εις το να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς» και αυτό λειτούργησε επί σειράν ετών. Ορθώς ομίλησε και πάλι η κ. Μπακογιάννη. Ηταν η ίδια ακριβώς πολιτική που ακολουθούσαν Αθήνα και Λευκωσία στο Κυπριακό, έως ότου άλλαξαν τα δεδομένα.

Εφθασε όμως μια στιγμή και ανήλθε στην πρωθυπουργία της FYROM ο κ. Ζόραν Ζάεφ, διαλλακτικός πολιτικός. Και έτυχε να συμβεί αυτό επί πρωθυπουργίας του κ. Αλέξη Τσίπρα. Από τα τεχνάσματα, λοιπόν, γύρω από το ποιος θα χρεωθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων περάσαμε στην ουσία.

Ο κ. Κοτζιάς αφήνει να εννοηθεί ότι η συμφωνία που επεξεργάσθηκε με τον ομόλογό του των Σκοπίων κινείται στο πλαίσιο που επεξεργάσθηκε η κ. Μπακογιάννη ως υπουργός των Εξωτερικών της Ν.Δ. Θα δούμε όταν δημοσιοποιηθεί το εικοσασέλιδο της συμφωνίας. Αλλά έως τότε, καιρός να παύσει η γελοία πολιτική διαχείριση ενός σοβαροτάτου εθνικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή