Ζάγκρεμπ by locals

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειροποίητες ομπρέλες, ντόπια μπίρα με καλή παρέα κι ένας ρομαντικός περίπατος για όλες τις εποχές.

Λαϊκή της οδού Dolac

Dolac 9

Δευτέρα-Παρασκευή 06.30-14.00

Σάββατο 06.00-15.00, Κυριακή 06.30-13.00

Δωρεάν

Ζάγκρεμπ by locals-1

Στην αγορά Dolac δεσπόζει η τοιχογραφία του Γάλλου street artist Julien de Casabianca. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Στο Ζάγκρεμπ υπάρχουν πολλές λαϊκές αγορές με προϊόντα ντόπιων παραγωγών. Η πιο γνωστή γίνεται επί της οδού Dolac, κοντά στην πλατεία Trg bana Jelacica. Καθημερινά, από νωρίς το πρωί, οι πωλητές αραδιάζουν πάνω στους πάγκους την εκλεκτή πραμάτεια τους. Εδώ θα γνωρίσετε και τις kumica, γυναίκες από τις αγροτικές περιοχές που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και νόστιμα τυριά – στο Dolac υπάρχει μάλιστα ένα άγαλμα αφιερωμένο σε αυτές. Μετά τις αγορές σας, κάντε μια στάση στο «Χειρότερο καφέ της πόλης» –έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά το μαγαζί Najgora Kava u Gradu– για να πιείτε τον καλύτερο καφέ στο Ζάγκρεμπ. 

Nevena Mikec


Τελεφερίκ (Uspinjača)

TomiCeva Ulica

Καθημερινά 06.30-00.00

Εισιτήριο: 0,50 ευρώ

Το παλαιότερο μέσο μαζικής μεταφοράς του Ζάγκρεμπ χρονολογείται το 1890 και είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Τα πρώτα χρόνια κινούνταν με ατμομηχανή, η οποία αντικαταστάθηκε με ηλεκτροκινητήρα το 1934. Η αφετηρία του είναι στην οδό Tomiceva και συνδέει την Κάτω με την Άνω Πόλη. Η διαδρομή διαρκεί μόλις 64 δευτερόλεπτα, όσο χρειάζεται για να διανύσει τα 66 μέτρα στα οποία εκτείνονται οι ράγες. Σωστά μαντέψατε, είναι η μικρότερη διαδρομή τελεφερίκ στον κόσμο. Στη σύντομη αυτή βόλτα θα απολαύσετε την πόλη από μια άλλη οπτική.

Nevena Mikec


Περίπατος στη Strossmayerovo Setalište

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από ταινία: μεγάλες γέρικες καστανιές, όμορφα κτίρια μπαρόκ αρχιτεκτονικής, παγκάκια δεξιά και αριστερά, θέα στο κέντρο της πόλης. Δύσκολα θα βρει κανείς στο Ζάγκρεμπ ζευγάρι που δεν έχει ευχαριστηθεί κάποια στιγμή έναν ρομαντικό περίπατο στην οδό Strossmayer (Stross για τους ντόπιους). Το φθινόπωρο γεμίζει χρώματα από τα φύλλα των δέντρων. Τα Χριστούγεννα στολίζεται με λαμπιόνια δημιουργώντας μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Την άνοιξη οι καστανιές ανθίζουν και το άρωμά τους πλανιέται στον αέρα. Το καλοκαίρι η δροσιά των δέντρων κάνει τον περίπατο απολαυστικό.

Nevena Mikec


Λίμνη Bundek

Ulica Damira Tomljanovica

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Υπάρχουν πολλές λίμνες στο Ζάγκρεμπ, στην πιο προνομιακή τοποθεσία όμως βρίσκονται οι Jarun και Bundek. Aν και μικρότερη, προτιμώ την Bundek. Την άνοιξη τα αρώματα των λουλουδιών είναι μεθυστικά, ενώ το καλοκαίρι μπορεί κανείς να κολυμπήσει στα νερά της. Επιπλέον, στον περιβάλλοντα χώρο διοργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες, κ.λπ. Το μονοπάτι που «ακολουθεί» την περίμετρό της, μήκους 1,6 χλμ., προσφέρεται για περιπάτους. Η λίμνη ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μικρότερες, που συνδέονται με μια γέφυρα. Στις βοτσαλωτές όχθες της μιας λειτουργεί beach bar, ενώ η άλλη, πιο άγρια και παρθένα, είναι η αγαπημένη των ψαράδων και όσων αναζητούν λίγη ηρεμία κάτω από τα δέντρα.

Nevena Mikec


Ομπρέλες Cerovečki

Ilica 49

Tηλ. +385-14847417

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-19.00

Αδιάβροχο Kaplja: 74 ευρώ

Ζάγκρεμπ by locals-2

H χειροποίητη ομπρέλα Sestine της οικοτεχνίας Cerovecki είναι το τέλειο σουβενίρ.

Οι μικρές βιοτεχνίες είναι ταυτισμένες με την ιστορία της πόλης, σήμερα όμως επιβιώνουν ελάχιστες. Ανάμεσά τους η οικογενειακή επιχείρηση Cerovecki που κατασκευάζει ομπρέλες και σκίαστρα εξαιρετικής ποιότητας. Αν ψάχνετε για ένα αντικείμενο αυθεντικά κροατικό, αναζητήστε τα πιστά αντίγραφα της παραδοσιακής κόκκινης ομπρέλας Sestine. Εξαιρετική επιλογή είναι και το αδιάβροχο Kaplja. Στη συλλογή τους θα βρείτε και παρασόλ.

Hrvoje Brigjević


Μπιραρία Ožujsko Pub Maksi

Divka Budaka bb

Tηλ. +385-12303711

Δευτέρα-Τετάρτη 07.00-00.00

Πέμπτη, Παρασκευή 07.00-02.00

Σάββατο 09.00-02.00

Κυριακή 10.00-22.00

Λουκάνικο από κοτόπουλο: 6 ευρώ

Βιομηχανική αισθητική, ντόπιες μπίρες, νόστιμο φαγητό –σούπες,  μπέργκερ και λαχταριστά γλυκά– και χαλαρή διάθεση. Η δεύτερη παμπ της ζυθοποιίας Zagrebacka pivovara στην πόλη είναι ό,τι πρέπει για συναντήσεις με φίλους και κουβέντα, όμως το ατού της είναι η σκηνή της, στην οποία μπορεί να ανέβει όποιος επιθυμεί, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας, και να πειραματιστεί με τους δικούς του αυτοσχεδιασμούς. Τα μουσικά όργανα είναι πάντα στη διάθεση των πελατών.

Hrvoje Brigjević


Μπιραρία Medvedgrad

Ilica 49

Tηλ. +385-14846922

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-00.00

Κυριακή 12.00-00.00

Cvarkuse: 0,70 ευρώ

Ζάγκρεμπ by locals-3

Στο Medvedgrad θα πιείτε εξαιρετική αφιλτράριστη ντόπια μπίρα. (Φωτογραφία: © Samir Ceric Kovacevic)

Το πρώτο μικροζυθοποιείο-μπιραρία του Ζάγκρεμπ άνοιξε το 1994. Εδώ θα γευτείτε έξι καλές ντόπιες αφιλτράριστες μπίρες, τις Zlatni Medvjed (lager), Crna Kraljica (ale), Mrki Medvjed (μείγμα lager και μαύρης), Dva Klasa (μπίρα σιταριού), Fakin (IPA) και την αγαπημένη μου Gricka Vjestica. Τα συνοδευτικά είναι αλμυρά και πικάντικα κρεατικά, λουκάνικα και ψητά. Δοκιμάστε όμως την τοπική νοστιμιά cvarkuse (ζύμη με τραγανά τσιπς από λαρδί) και ρολάκια τυριού!

Hrvoje Brigjević


Χώρος Τέχνης Meštrović Pavilion

Trg Zrtava faSizma 16

Tηλ. +385-4611818

Τρίτη-Παρασκευή 11.00-19.00

Σάββατο, Κυριακή 10.00-18.00

Εισιτήριο: 2,70 ευρώ

Ζάγκρεμπ by locals-4

O εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος τέχνης Mestrovic Pavilion. 

Όλοι το αποκαλούν «τζαμί», αλλά δεν είναι. Το ιστορικό Mestrovic Pavilion κατασκευάστηκε ως χώρος τέχνης το 1938 σε σχέδιο του Κροάτη γλύπτη Ivan Mestrovic, μετατράπηκε σε τζαμί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια σε Μουσείο της Επανάστασης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην κυριότητα της Ένωσης Κροατών Καλλιτεχνών και έκτοτε φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης. Είναι ένα μάλλον ασυνήθιστο κτίριο, με μεγαλόπρεπους χώρους. Η κεντρική αίθουσα στο ισόγειο στεγάζει γλυπτά, ενώ στον πρώτο όροφο τα έργα εκτίθενται σε δύο ομόκεντρες κυκλικές αίθουσες.

Mirna Marić


Κατάστημα Galerija Link

RadiCeva ulica 27

Tηλ. +385-14813294

Καθημερινά 10.00-20.00

Παπούτσια Startas: 47 ευρώ

Είναι το αγαπημένο μου ανάμεσα στα πολλά –ευτυχώς– καλόγουστα μαγαζιά με σουβενίρ. Άνοιξε πριν από μία εικοσαετία και λειτουργούσε ως αντικερί, τα τελευταία χρόνια όμως στράφηκε στους σύγχρονους Κροάτες σχεδιαστές. Θα βρείτε υπέροχα κεραμικά, τσάντες, είδη για το νοικοκυριό από ξύλο ελιάς και μάρμαρο, παπούτσια Startas –που φτιάχνονται σε περιορισμένο αριθμό αποκλειστικά για την Galerija Link. Το προσωπικό είναι φιλικό και θα μοιραστεί μαζί σας την ιστορία κάθε προϊόντος.

Mirna Marić


Πάρκο Rokov Perivoj

Rokov perivoj

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Το πάρκο Rokoν Perivoj συνδέει την Κάτω με την Άνω Πόλη και πήρε την ονομασία του από το παρεκκλήσι του Αγίου Ρόκκου που έχτισαν οι κάτοικοι του Γκόρνι Γκραντ τον 17ο αιώνα, εκπληρώνοντας ένα τάμα για να γλιτώσουν από την πανούκλα. Στην πορεία των χρόνων, ο λόφος άλλαξε πολλές χρήσεις, ώσπου στο ξεκίνημα του 20ού αιώνα άρχισαν να χτίζονται βίλες και η περιοχή να προσελκύει γνωστούς καλλιτέχνες – ανάμεσά τους ο γλύπτης Franges, στο σπίτι του οποίου συναντιόταν η πνευματική ελίτ του Ζάγκρεμπ. Περπατώντας στην οδό Rokov perivoj, σταθείτε για να χαζέψετε τα όμορφα κτίρια με τις αρ νουβό διακοσμήσεις. Το σιντριβάνι Elegy στο πλάτωμα του λόφου είναι του Franges.

Mirna Marić

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή