500 λέξεις με τη Νένα Κοκκινάκη

500 λέξεις με τη Νένα Κοκκινάκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στην Αθήνα δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της Πηνελόπης Δέλτα και επτά μήνες από τον θάνατο του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Στα παιδικά της χρόνια γνώρισε τη μαγεία των παραμυθιών. Μεγαλώνοντας αγάπησε την ιστορία της πατρίδας της και τη δίδαξε σε σχολικές τάξεις.

Πάντα αναρωτιόταν αν η Ιστορία μπορεί να ζωντανέψει μέσα από τα παραμύθια κι αν μέσα από αυτά μπορούν οι αναγνώστες να συνδεθούν με πρόσωπα και πράγματα σαν να ήταν ακόμα ζωντανά. Προσπάθησε να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα μέσα από το νέο της βιβλίο «Παραμύθια από την ιστορία μας», εκδόσεις Πατάκη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Εχω τόμους του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων». Για την ποικιλία του περιεχομένου και το καινοτόμο και πάντα επίκαιρο παιδαγωγικό πνεύμα τους.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η ταύτιση με ήρωες «με δίνει τ’ ωραίο ταξείδι». Κι ας τη λένε επικίνδυνο μικρόβιο.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Μια που μίλησα για τη «Διάπλαση», θα χαιρόμουν πολύ να κάνω το τραπέζι στον Ξενόπουλο. Παρόντες φυσικά όσοι έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα χάρη σε αυτόν, Καβάφης και Ιψεν εννοώ. Μάλλον θα καλούσα και τον Καραγάτση, ο οποίος έγραψε διθυραμβικές κριτικές στα θεατρικά του Ξενόπουλου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Να συμμερίζομαι τις αδυναμίες των χαρακτήρων μου. Ξαναδιάβασα, βλέπετε, τον «Βυσσινόκηπο».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τις «Βιογραφίες» του Πλουτάρχου. Κάθε φορά που τις διαβάζω είναι σαν η πρώτη φορά.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τις «Δοκιμές» του Σεφέρη.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες γνωρίζει ένα παιδί μέσα από το τελευταίο σας βιβλίο;

Τον Αισχύλο, τον Θεμιστοκλή, τον Αλκιβιάδη, τον Δημοσθένη, τον Αλέξανδρο. Μαθαίνει μικρές λεπτομέρειες της ζωής τους βιώνοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα μιας εποχής.

Ποιο είναι το πιο συμπαθητικό ως παιδί: ο (Μέγας) Αλέξανδρος ή ο Περικλής;

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Το άστρο τους ανέτειλε σε εποχές με διαφορετικές προτεραιότητες, τις οποίες όμως κανείς εκ των δύο δεν αγνόησε. Στο βιβλίο η αφήγηση γι’ αυτούς στήνεται με ψήγματα από τον βίο τους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη σκανταλιά του μικρού Αλκιβιάδη;

Ο Αλκιβιάδης είναι ένα χαριτωμένο και παράλληλα ανυπόφορο παιδί. Εκανε πολλές σκανταλιές, όμως κανείς δεν του κρατούσε κακία. Αντίθετα, τα καμώματά του διασκέδαζαν όλους και τα παιδιά της ηλικίας του προσπαθούσαν να τον μιμηθούν. Από τα παράπονα της Ασπασίας στον δάσκαλο Σωκράτη (στο ομώνυμο παραμύθι) μπορεί κανείς να διαλέξει ποια σκανταλιά τού φαίνεται περισσότερο διασκεδαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή