29 χαμόγελα στην Ακρόπολη

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απλή φωτοκάρτα, από αυτές που βρίσκει κανείς σωρηδόν στα παλαιοπωλεία, μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία. Όπως αυτό το ομαδικό πορτρέτο, τραβηγμένο προφανέστατα στην Αθήνα, στον Ιερό Βράχο, μπροστά στο Ερέχθειο, με όλες, πλην μιας, τις Καρυάτιδες στη θέση τους, μια ημέρα ανέφελη και φωτεινή.

Ποιοι να είναι οι 29 περιχαρείς επισκέπτες, 17 άνδρες και 12 γυναίκες, που, ντυμένοι ανάλαφρα για τα μέτρα της εποχής, δείχνουν να χαίρονται όσο τίποτε στον κόσμο αυτή την ηλιόλουστη αθηναϊκή μέρα; Πότε να τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία; Και ποιος να την έβγαλε άραγε; Ένας από την παρέα πιθανώς, γιατί η εκτύπωση είναι υψηλής ποιότητας. Από τη μόδα εύκολα τοποθετεί κανείς τη φωτογραφία στη δεκαετία του ’30, με ασφαλέστερη επιλογή τα χρόνια 1934-1938. Οι γυναίκες, με τη ζώνη ψηλά στη μέση, φορούν καπέλο με γείσο οι πιο πολλές, βαλμένο στραβά. Οι άντρες φορούν τα φαρδιά παντελόνια που ήταν τότε της μόδας, ένας μόνο προτίμησε πιο εκδρομική αμφίεση. Θα έκανε ζέστη προφανώς. Να ήταν Απρίλιος-Μάιος ή μήπως Οκτώβριος; Οι ιστορικοί της φωτογραφίας θα μπορούσαν να μας πουν για τις μηχανές που διακρίνονται και εμείς μπορούμε να φανταστούμε τις λήψεις που έκαναν σε εκείνη την Αθήνα και τις οποίες εμείς δεν θα δούμε ποτέ… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή